През първата десетдневка на декември настъпи първото от осем месеци

...
През първата десетдневка на декември настъпи първото от осем месеци
Коментари Харесай

Рекордна реколта от слънчоглед в Русия, Украйна и ЕС

През първата десетдневка на декември настъпи първото от осем месеци насам спиране в низходящия тренд при цените на суровото слънчогледово масло на европейските пазари. Низходящата ценова наклонност стартира да се образува още през април-май, когато се появиха първите прогнози за очертаващите се високи добиви от слънчогледово семе в световен мащаб и най-много в Украйна и Русия.

В края на лятото стана ясно, че действителните резултати надминават и то доста първичните прогнози и натиска върху европейските пазари се ускори, разяснява sinor.bg.

Преди дни Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на Съединени американски щати (FAS USDA) разгласява обновен международен баланс на слънчогледовото семе.

Според новата редакция на салдото добивът от маслодаен слънчоглед в Украйна през 2018/19 година възлезе на 15,2 млн. т, с 1,3 млн. т повече спрямо предходния сезон и единствено с 300 хиляди тона по-малко от рекордния индикатор през 2016 година.

В Русия обаче добивът от маслодайната суровина бележи нов исторически връх от 11,5 млн. т, с 1,1 млн. т повече по отношение на 2017/18 година. Рекорден резултат се обрисува и в Евросъюза - 9,9 млн. т спрямо 8,6 млн. т прибрани през предходната година.

В резултат на рекордната преправка и износа на слънчогледово масло цената на пазара в Ротердам в края на ноември се срина до най-ниските стойности от октомври 2006 година насам - 660-665 $ за звук. През същия интервал бяха регистрирани и най-ниските стойности на експортните цени на съветското и украинското сурово слънчогледово масло - $610/ т FOB r - 620/т FOB надлежно.

За съпоставяне, в края на ноември 2017 година суровото слънчогледово масло се търгуваше в Ротердам по $790-800 за звук, а в Украйна и Русия маслото се котираше за експорт по $735-755/т FOB черноморско пристанище.

Перспективите за възобновяване на огромен импорт на соя от Китай след позитивните резултати от договарянията сред американския президент Доналд Тръмп с китайския му сътрудник Си Цзинпин провокираха внезапно повишаване на цените на соята и соевото масло на интернационалния пазар и оказаха положително въздействие върху целия маслодаен комплекс.

Подобрението на интернационалната обстановка се отрази здравословно и върху цените на слънчогледовото масло в Европа и най-много в нашия район. В началото на настоящата седмица котировките на маслото в Ротердам се възвърнаха до $680-680/т FOB, а цените на суровото слънчогледово масло в Украйна и Русия се повишиха до $620-735 за звук. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР