През отминаващата вече 2017 година се запази тенденцията от предходната

...
През отминаващата вече 2017 година се запази тенденцията от предходната
Коментари Харесай

Жилищата в Стара Загора са поскъпнали с 3%

През отминаващата към този момент 2017 година се резервира наклонността от миналата на стабилизация и възкръсване на имотния пазар както в град Стара Загора, по този начин и в останалите обитаеми места в региона. Това сочат данни на Bulgarian Properties.

Покупко-продажби на жилища в Стара Загора

Цените на жилищата в Стара Загора, както и в останалите огромни градове, нарастват през тази година. За разлика обаче от Пловдив и други огромни градове, където растежите доближиха 10% и повече, в Стара Загора повишаването е единствено с към 3% и цените се трансформират много по-плавно. На приложената графиката с годишните растежи на цените на парцелите в града може да се види, че през 2016 година растежите са били по-големи – над 4%, до момента в който при започване на 2017 година станахме очевидци на интервал на изстудяване и от есента темпът на повишаване на цените още веднъж се ускорява.

Най-търсените парцели в Стара Загора са двустайни жилища с цена до 35 000 евро и тристайни жилища на цени към 40-45 000 евро. Средната продажна цена на квадратен метър през 3-тото тримесечие доближи 550 евро/кв.м., като варира сред 500 и 600 евро в централните елементи на града, а в по-крайните квартали доближава до към 350 евро.

Цените на парцелите в здания нови строителство стартират от към 340 евро/кв. м в начален стадий на строителство и доближават до 570 - 650 евро/кв.м след въвеждане в употреба. Най-предпочитани региони от купувачите си остават Аязмо, Център и необятен център, а най-слабо е търсенето на парцели в кв. Зора.

Като главен проблем при избора на парцел ново строителство, купувачите дефинират огромния % на общите елементи, неналичието или лимитираното пространство на сервизни пространства и изби, както и дребните квадратури на спалните пространства. Именно заради тази причина доста от купувачите се насочват към вторичния пазар на жилища - най-вече монолитно осъществяване, само че не е дребен е и делът на хората закупили жилища в панелни блокове. Първи и финален етаж не престават да бъдат по-малко желани от клиентите, както и по-високите етажи в постройките без асансьор.

Сред по-младите клиенти, най-вече фамилии с деца, се следи нараснало търсене на изцяло приключени и подготвени за живеене жилища с две и повече спални в ценови диапазон от към 60-70 000 евро. Сделките с парцели надвишаващи горепосочените равнища са доста по-малко, а и предлагането на по-висок клас жилища в Стара Загора е лимитирано.

Наемен пазар

Търсенето на жилища чартърен е най-активно в интервала август-септември, като това е обвързвано главно с новите студенти /предимно чуждестранни/ и възпитаници от прилежащи региони, които желаят да си обезпечат жилище преди започването на образователната година. През интервала търсенето надвишава предлагането и се вижда недостиг на качествени жилища. Средната наемна цена е в границите сред 300-350 лв., като за тази цена могат да бъдат наети както двустайни, по този начин и тристайни жилища с друга локация, положение и екстри.

Наемите на жилища, предлагащи по-добри битови условия и комфорт на своите жители, също не са необичайност. Месечен наем на сходно жилище най-често е в порядъка 600 – 800 лв. и отдаването им е най-вече на задгранични жители.

Селски къщи до Стара Загора

В търговията със селски парцели се следят някои позитивни сигнали през тази година. Като цяло, главното търсене продължава да бъде концентрирано най-вече към селата наоколо до Стара Загора или в такива с добра инфраструктура и комфортни транспортни връзки. В тези обитаеми места с изключение на покупка на подготвени къщи се следи и засилен интерес към покупка на имоти за строителство на къщи.

Този развой, в композиция с либерализацията на ипотечното кредитиране за селските райони и опцията на хората да се възползват от тях, докара до няколко позитивни момента през тази година. Разшири се периметърът на търсене на купувачите и от ден на ден млади българи поглеждат и към селата и намират в тях спокойни места за закупуване на главно жилище. Също по този начин, се усилва и делът на търсенето на парцели за развиване на селски туризъм.

Доброто съответствие цена - качество на предлаганите недвижими парцели в селата в област Стара Загора продължава да държи жив интереса и измежду задграничните ни клиенти, които за разлика от предишни години, когато преобладаваха най-вече рускоговорещи такива, в този момент са с най-разнообразни националности.

Перспективи за 2018 година

Очакванията за 2018 година са за опазване на позитивните трендове от 2017 година и плавното изместване на фокуса на търговията с парцели от централните региони към нови територии в града. Това се постанова най-много от мощно лимитираните благоприятни условия за ново строителство в центъра на града, както и от все по-малкото предложение на подготвени жилища.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР