През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на

...
През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на
Коментари Харесай

Тайнствената руска ракета 9M729

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО, Алиансът застана на страната на Съединени американски щати и също упрекна Москва, че нарушава контракта за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно основани балистични ракети с радиус на деяние сред 500 и 5500 километра.

В същото време Вашингтон сложи ултиматум на Москва: в случай че до 60 дни не стартира още веднъж да съблюдава поетите по този контракт задължения, Съединени американски щати ще се отдръпват от него. Преди това Пентагонът е уведомил сътрудниците си от НАТО, че съответно става дума за съветската ракета " Новатор 9M729 ", която в НАТО е позната още като SSC-8.

Как стартира всичко

Още от 2014 година съществуват съмнения, че Москва нарушава Договора за ракетите със междинен обхват. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това съветския си сътрудник Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на равнище механически специалисти, само че публичност на казуса е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че тестванията на ракетата са почнали още през 2008 година.

В Русия съвсем няма публична информация за новата ракета, създадена от ракетостроителния тръст " Новатор " в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване, ракетата, която може да носи както стандартни, по този начин и нуклеарни бойни глави, е трябвало да бъде направена по този начин, че да наподобява на други ракети - да вземем за пример на тактическата ракета земя-земя от вида " Искандер ".

В хода на полемиката към тайнствената съветска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс упрекна Русия, че е " прикрила същинския темперамент на тестванията и техническите благоприятни условия на новата ракета ". Коутс разказа също така по какъв начин тъкмо е работила Русия: възползвала се е от обстоятелството, че Договорът за ракетите със междинен обхват не не разрешава тестването на ракети, които са създадени не като нaзeмно основани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс, Русия е направила две пробни изстрелвания - един път от наземна и един път от мобилна установка, надлежно на разстояние доста над и малко под 500 километра.

" Ако казаното от Коутс е правилно, това значи следното: Русия е желала да скрие обстоятелството, че е тествала една наземно основана ракета в намерено нарушаване на Договора за ракетите със междинен обхват на деяние ", споделя за Дъждовни води съветският публицист и боен наблюдаващ Александер Голц.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР