През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването

...
През октомври 2023 г. се навършват 20 години от основаването
Коментари Харесай

20 години „Лекар на годината“ – за 2018 г. отличието принадлежи на акад. Дамян Дамянов

През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на влиятелното отличие „ Лекар на годината “. Оттогава на 19 октомври – Деня на българския доктор, БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „ Лекар на годината 2023 “ и гласуването на 20-тия притежател на влиятелното отличие от съсловната организация напомнят кои заслужили медици са печелили купата от нейното учредяване до през днешния ден.

Акад. Дамян Дамянов – „ Лекар на 2018 година “

Забележителен доктор, академик, учител и човек. Неговият принос в медицината и науката освен в България, само че и по света е неоспорим. Бил и ще бъде образец за доста генерации лекари.

Дамян Дамянов членува и заема разнообразни управителни позиции в български професионални и научни организации. От 1998 година до 2016 година заема поста ръководител на Съюза на учените в България. От 2002 година е ръководител и на Българското хирургично сдружение, в което членува от 1972 година По време на съществуването на Висшата атестационна комисия е член на Научна комисия по хирургични науки към ВАК (от 2003 г.) и член на Президиума на ВАК и заместник-председател на Комисията (от 2006 г.). Членува в Българската асоциация на хирурзи и гастроентеролози; Deutsche Gesellschaft fuer Chirurgie; International Association of Hepato-Pancreato-Biliary Surgery; International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists. Член е на редколегията на списание „ HepatoGastroenterogy “, член на борда на European Academy of Sciences; почетен член на Румънското и Македонското хирургично сдружение.

През 2008 година проф. Дамян Дамянов е определен за член-кореспондент, а през 2012 година – за учен на Българската академия на науките. През 2013 година до 2016 година е определен за заместник-председател на академията.

Акад. Дамян Дамянов е създател и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 изявления в български и задгранични списания. Автор е на 2 изобретения и десетки рационализации.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР