През ноември 2022 г. са отчетени най-ниските месечни стойности на

...
През ноември 2022 г. са отчетени най-ниските месечни стойности на
Коментари Харесай

Европа регистрира рекордно ниски вредни емисии от поне 30 години

През ноември 2022 година са регистрирани най-ниските месечни стойности на общите излъчвания на CO2, потреблението на газ, излъчванията на CO2 в енергийния бранш и производството на сила от изкопаеми горива в Европейски Съюз от най-малко 30 години насам. Това сочи нов отчет на Центъра за проучване на силата и чистотата на въздуха (CREA), който наблюдава въглеродните излъчвания в Европа, представен от Cleantechnica.

Лаури Миливирта, водещ анализатор и създател на отчета, разяснява, че данните демонстрират, че обвиняванията към Европейски Съюз за оттегляне от уговорките в региона на климата са изцяло неправилни.

" Имаше доста необятно публикувано мнение, че Европа отстъпва обратно във връзка с изменението на климата, поради войната в Украйна ", показва той пред The Guardian. " На срещата на COP 27 постоянно се чуваха забележки в този смисъл и подмятания, че Европа се връща към въглищата. Ние потвърждаваме, че това не е по този начин. Имаше неправилно пояснение на потреблението на въглища. "

Факт е, че някои държави-членки, в това число Германия и Полша, се насочват към лимитирано връщане към изгарянето на въглища за произвеждане на електрическа енергия в изискванията на внезапно покачващите се цени на газа и рестриктивните мерки в доставките след нахлуването на Русия в Украйна. Обединеното кралство също по този начин сложи в режим на подготвеност електроцентрали, работещи с твърдо гориво.

Според CREA обаче излъчванията на CO2 и потреблението на въглища в енергийния бранш понижават за трети следващ месец. Общите излъчвания на CO2 падат от юли насам, като това се дължи на фрапантното понижаване на потреблението на изкопаеми газове в индустрията и сградната поддръжка.

Това оборва необятно публикувани упования, че рецесията с изкопаемите горива ще докара до увеличение на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз. Оказва се, че Европейски Съюз усилва вноса на изкопаеми горива от целия свят, само че не заради увеличение на потреблението. По-скоро предприятията за комунални услуги в Европейски Съюз се пробват да си подсигуряват опция на спрените доставки от Русия. Слабото произвеждане на нуклеарна и водна сила също води до нараснало търсене на въглища и газ при започване на 2022 година, сочи още отчета.

Европа надалеч от твърдите горива

Миливитра разяснява още, че трансформацията на европейската енергетика през тази година демонстрира, че главната наклонност е обвързвана със мощно отдалечаване от изкопаемите горива. " Ако някой беше споделил преди година, че Европа може съвсем да отстрани зависимостта си от съветските изкопаеми горива за 10 месеца, щеше да бъде сметнат за вманиачен ", споделя той. " Но ние се приближаваме от ден на ден до този миг и това е удивително “.

Според CREA намаляването на излъчванията се дължи на въздействието на високите цени върху търсенето, съчетано с увеличение на производството на вятърна и слънчева сила. „ Производството на електрическа енергия от водноелектрически централи се възвърне от срутва, който претърпя през лятото, само че френският оператор на нуклеарна сила EdF не съумя да извърши проектите си за рестартиране на реактори, което докара до рекордно ниско произвеждане на нуклеарна сила през ноември “, посоват анализаторите.

През ноември спада и производството на електрическа енергия от въглища и газ на годишна база. В същото време както вятърната, по този начин и слънчевата сила означават нови върхове през месеца, въпреки че абсолютният дял на втората разумно понижава през зимните месеци.

„ Високите цени на изкопаемите горива също предизвикват внезапното ускорение на вложенията в чиста сила и енергийна успеваемост, което с течение на времето ще окаже доста влияние върху излъчванията “, безапелационни са от CREA.

В Германия нарастването на производството на вятърна и слънчева сила компенсира затварянето на атомни централи, а производството на електрическа енергия от въглища и газ е намаляло по отношение на миналата година.

Спадът на нуклеарното произвеждане във Франция също е сериозен, само че пониженото търсене, съчетано с увеличеното произвеждане от различни източници предотврати растеж на потреблението на изкопаеми горива, показват от центъра и дават още няколко образеца: „ В Испания, Белгия и Италия увеличението на производството на електрическа енергия от възобновими източници и намаляването на търсенето също се съчетаха, с цел да се понижи производството на сила от изкопаеми горива. В Чешката република, Полша, Финландия, Швеция и Нидерландия не е имало нарастване на производството на чиста сила, само че производството на сила от изкопаеми горива е намаляло без значение от това, заради пониженото търсене “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР