През ноември 2011 г. подразделение 29155 на ГРУ взривява склад

...
През ноември 2011 г. подразделение 29155 на ГРУ взривява склад
Коментари Харесай

Bellingcat: Взривеният военен склад на Емилиян Гебрев е първият саботаж на територията на НАТО

През ноември 2011 година поделение 29155 на ГРУ взривява склад за муниции в Ловнидол, България, в който има артилерия, предопределена за Грузия. Това е първата известна терористична офанзива, осъществена от екипа от наемни убийци и диверсанти, които по-късно ще отровят Сергей и Юлия Скрипал в Англия, български търговец на оръжие в София и ще взривят голям брой други хранилища и здания на територията на НАТО.

Това демонстрира, оповестено през днешния ден, в което един от създателите е и българският проверяващ публицист Христо Грозев.

При тези интервенции починаха или бяха ранени десетки цивилни и се стигна до експулсирането на съветски дипломати. Сега обаче The Insider е получил пътни листове и изтекла преписка от членове на Отделение 29155, които сочат тяхната виновност за първата офанзива в България – и частично дават отговор на въпроса за какво толкоз доста от тези оперативни служащи са траяли да заемат високи политически постове в Русия на Владимир Путин.

 

Руските шпиони трябваше да изобретят свои лични детонатори с дистанционно управление. Освен това трябвало да измислят дегизировка на детонаторите. В продължение на четири дни в къща за посетители, намираща се против болничното заведение за инфекциозни заболявания в Краснодар, Южна Русия, те скриват своите изобретения в корпуса на WiFi рутер, в кутия за ябълков сок и в мобилен телефон. В последна сметка три детонатора, направени по поръчка, са употребявани за взривяването на пратка артилерийски снаряди от руската ера, създадени в България и предопределени за Грузия, от другата страна на Черно море.
Бомбардировката е първият прочут боен акт на Русия против държава-членка на НАТО и Европейски Съюз, доказателства, за който The Insider разкрива за първи път. Операцията е значима, защото служи за дебют на елитна група диверсанти към съветското военно разузнаване, известна като поделение 29155 на ГРУ. Това звено ще извърши отравянията на дезертьора от ГРУ Сергей Скрипал и на българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, несполучливия прелом в Черна гора и редица сходни набези против хранилища за оръжие и муниции в Източна Европа сред 2011 и 2015 година

Всяка интервенция е ръководена от човек, спечелил персоналното доверие и покровителството на съветския президент Владимир Путин – дотам, че 56-годишният военачалник Андрей Аверянов, пълководец на поделение 29155, към този момент е наследил забележителна част от империята, която до неотдавна принадлежеше на Евгений Пригожин, някогашният началник на наемниците на " Вагнер ", чийто частен аероплан беше взривен през август след несполучливото му въстание в Русия.
През последните няколко години The Insider и Bellingcat писаха обстойно за Аверянов, макар че цялостният обсег на предходните му секрети действия към момента се разкрива посредством композиция от изтекли данни и журналистически следствия. Това включва имейли, получени извънредно от The Insider, и данни от сметки на горелките на поделение 29155, съдържащи бележки, готови за Аверянов от неговите саботьори от ГРУ, с прикачени фотоси, показващи устройствата, които са конструирали, с цел да извършат атентата в България.
" Всичко това се вписва тъкмо в нападателната позиция на ГРУ и другите съветски разследващи служби в региона на тайните дейности ", съобщи някогашен почитан чиновник на западното разузнаване пред The Insider, откакто му бяха показани резултатите от това следствие. " По същия метод и проникването им в европейската сериозна инфраструктура, което единствено по себе си е форма на подготовка на Русия за война. "

Безмилостно, хитро и микроуправляемо, предишното на Аверянов към момента е въпрос на настояще, защото се разкрива нова информация, показваща виновността му в редица кинетични интервенции по целия свят. Съществуват и доказателства, че той е употребявал ресурсите на службата си за персонални цели, като се стартира от пристрастието му към джипове Land Rover, нов от които Аверянов купува на всеки три години и чиято междинна цена от над 50 000 $, надвишава годишната му заплата като офицер от ГРУ. Освен това е нарушител-рецидивист и събира санкции за превишена скорост, в това число с 80 км/ч над ограничаването, които заплаща съсзаконното си име. Тези шофьорски нарушавания са разрешили на The Insider да възвърне в елементи напредването на Аверянов из цяла Русия през последните осем години.
Изтеклите имейли също по този начин демонстрират, че той е имал няколко едновременни извънбрачни връзки с дами, по-млади от 34-годишната му щерка Александра, за която през 2017 година подвигна женитба в холивудски жанр. Поне три от тях попадат в описите с контакти на подчинените му, като имената им следват " А.А. " - буквите на Аверянов.

Една от някогашните млади любовници на Аверянов, която ще назоваваме " Татяна ", споделя пред The Insider, че командирът на ГРУ я обсипвал със скъпи движимости като iPad, първокласни часовници и " дарове от пътуванията му в чужбина ", като в същото време я настанявал в влиятелен московски апартамент покрай Кремъл. Той харчи хиляди долари всеки месец за Татяна, която е единствено една от многото му приятелки, като даже я доставя с цяла група телохранители и момчета за поръчки, всички подбрани от Аверянов от редиците на отдел 29155.
Изтеклата преписка демонстрира също, че други членове на звеното са натрупали стотици хиляди безотчетни пари в брой, всички скрити в жилищата им в обособени пакети от 10 000 $ в американска валута. За разлика от шефа си, всички тези подчинени карат коли, регистрирани на прикритите им самоличности, и са натрупали стотици фишове за превишена скорост, които се изпращат на подправени адреси и затова не се заплащат.

 

През лятото на 2008 година Министерството на външните работи на Русия подава молба за виза за Аверянов, тогава полковник от ГРУ, в посолството на Норвегия в Москва. От есента на същата година той е избран за нов асистент боен аташе на Русия в Осло, откакто преди този момент е работил като шпионин под дипломатическо прикритие, в това число като младши аташе в съветското посолство във Варшава през 2004 година Норвежкият департамент по дипломатическите въпроси неотложно обработва заявката за виза и на бъдещия новопостъпил чиновник в съветската задача в Осло е издадена работна виза. Аверянов по този начин и не се появява.

Вместо това, както демонстрират обществено наличните съветски корпоративни документи, той става пълководец на новосъздаденото поделение 29155 след чистката и модернизацията на въоръжените сили на Русия през 2008 година, осъществена от тогавашния министър на защитата Анатолий Сердюков незабавно след края на руско-грузинската война. Аверянов е нает да управлява екип от най-вече млади оперативни служащи, общо към 60 души, от ГРУ и съветския Спецназ (Специални сили) за нападателни саботажни интервенции в чужбина.

На всички са дадени прикриващи имена и подправени паспорти, отпечатани в пореден ред, което е замайващ пропуск в комерсиалната процедура, който улеснява разкриването на множеството, в случай че не и на всички членове на отдел 29155 от The Insider и Bellingcat.

Получените от The Insider данни за секване на съветските граници демонстрират, че първото пътешестване на Аверянов отвън Русия с новата му идентичност " Андрей Оверянов " е през септември 2009 година до Душанбе, столицата на Таджикистан. Това посещаване съответствува с внезапното повишаване на напрежението сред Русия и Таджикистан във връзка с изискванията за продължение на потреблението от страна на Русия на нейната 201-ва военна база в Душанбе, където ГРУ поддържа собствен батальон Спецназ. През идната година " Оверянов " подхваща още три пътувания: до Варшава (12 септември 2010 г.), Белград (19-29 ноември 2010 г.) и Кишинев (3-11 март 2011 г.), като последното съответствува с визитата на тогавашния вицепрезидент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън в Молдова.

Имейли от хакната преди този момент пощенска кутия, принадлежаща на асистент на Аверянов, демонстрират, че малко откакто Аверянов се е върнал от Молдова, той е отлетял с четирима подчинени за Краснодар – информация, която The Insider съумя да удостовери, като прегледа съответните полетни записи. Именно тук е бил дефиниран замисълът за взривяване на българската пратка с муниции, а на тройка подчинени на Аверянов е било предоставено приятелско състезание да измислят устройствата за това. Това са майор Владимир Моисеев, капитан Алексей Макеев и полковник Виктор Малцев, като последните двама съчетават работата си в отделение 29155 с преподавателска активност във Военно-дипломатическата академия на ГРУ в Москва.

До края на уединението всеки от тримата членове на отряда е създал своя лична версия на настоящ отдалечен детонатор, съпроводена от цялостни механически спецификации и фотоси на това, което изглеждаше като главната инфраструктура за всички прототипи: електронна платка, направена от майстори, по модела на автомобилна тревога. И трите бяха съединени некачествено, с разхлабени проводници и необятно потребление на тиксо.

" Според градивните си особености това произведение има машинален часовников механизъм за далечно задействане и защитен механизъм за освобождение, който обезпечава сигурност при работа с устройството на всички стадии ", написа Моисеев на Аверянов в документ, озаглавен " Приложение № 1 ".

По-нататък Моисеев показва обсега на деяние на детонатора от 300 до 700 метра и дава времевия прозорец за експлозия след задействането му: сред 5 и 55 минути. " Продуктът е подготвен за внедряване ", написа той до Аверянов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР