През ноември 1911 г. Мария Склодовска-Кюри е на седмици от

...
През ноември 1911 г. Мария Склодовска-Кюри е на седмици от
Коментари Харесай

Съветът на Алберт Айнщайн към Мария Кюри през 1911 г., който е уместен и днес

През ноември 1911 година Мария Склодовска-Кюри е на седмици от приемането на Нобеловата си премия по химия. Тя получава първата си такава по физика през 1903 година, а новата в този момент ще я направи първият човек в историята, който има две. Също по този начин, и до ден сегашен тя остава единственият човек, който е отличен в две разнообразни науки.

 Paul Langevin Wellcome2

Пол Ланжвен

Пиер Кюри умира през 1906 година, оставяйки Мари вдовица. Няколко години по-късно тя се обвързва сантиментално с физика Пол Ланжвен, който е бил докторант на Пиер. Въпреки че Ланжвен е разграничен със брачната половинка си, те към момента механически са женени. Връзката провокира проблеми в дома на Пол – само че те са да са нищо спрямо това, което щеше да се излее в очите на обществеността.

Кюри, Ланжвен и към 20 други учени са поканени на елитна конференция единствено с предложения в Брюксел през есента на 1911 година През това време обаче любовните писма сред Кюри и новия й мъж са дадени на членове на медиите от брачната половинка му, която изобразява Кюри като злобен доморазрушител.

Така когато Кюри се връща вкъщи във Франция след конференцията, тя е посрещната от навалица, която заобикаля къщата й и ужасява дъщерите й, които по това време са единствено на 7 и 14 години. Кюри и дъщерите й краткотрайно се местят при другар, до момента в който абсурдът не стихне.

Алберт Айнщайн, който напълно неотдавна бе показан на Кюри на конференцията в Брюксел, е погнусен от дейностите на медиите. Това го кара да напише писмо до новата си другарка:

 Marie Curie c. 1920s

* „ Перин “ се отнася до Жан Перин, фамилен другар на Кюри и Ланжввен, който след това също ще отбрани Кюри

Това писмо до Кюри е открито от астробиолога Дейвид Гринспун, който преглежда хилядите документи на Айнщайн, неотдавна предоставени онлайн от Princeton University Press.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР