През настоящата година се очаква да започне основен ремонт и

...
През настоящата година се очаква да започне основен ремонт и
Коментари Харесай

Модернизират най-голямото българско военно летище

През актуалната година се чака да стартира главен ремонт и рационализация на летище „ Граф Игнатиево “ до Пловдив. Ще бъде построена нова база, а сегашната ще бъде ремонтирана. Ремонтът, който ще продължи 3 години, се постанова заради закупуването от България на изтребителя F-16 Block 70.

Процедурата е стартирана от Министерство на защитата. Документацията по плана е импортирана в Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да се извърши нужната оценка за въздействие върху околната среда.

Авиобазата, чиито здания и уреди са издигнати в интервала 1939 – 2009, не разполага с нужните условия за предпазване, поддръжка и употреба на новия военен аероплан, прецизира Trafficnews.Това постанова и създаване на нови здания и модернизиране на съществуващата инфраструктура в региона на летище Граф Игнатиево.

Преобразяването на авиобазата ще стартира с унищожаване и премахване на дървета и шубраци от 140 дка, намиращи се в югозападната част на летището. Върху тях ще се разположи нова инфраструктура.

След това ще се пристъпи към срутване на здания с отпаднала нужда и амортизирали уреди. Сред тях са арочни укрития, подземни и надземни резервоари за горива. Най-малко 7 здания ще бъдат отстранени напълно.

Ще се подмени цялата ВиК и Ел апаратура, включително ще се направи нов сондаж, помпена станция, пречиствателно оборудване и водопроводна мрежа, която е с изминал период на валидност. Канализационната система, част от която е на над 80 години, също ще бъде заменена. Авиобазата ще се газофицира. След връзките ще се пристъпи към същинската част.

Ще се извърши ремонт и доизграждане на хангарен комплекс, ще се вдигне нова постройка „ Аварийно-спасително и противопожарно осигуряване”, нов складов регион за гориво-смазочни материали и нов складов регион за въоръжение и муниции. Към него се планува и изграждане/реконструкция на обслужващи пътища и паркинги за служебни и персонални ППС, ремонт и създаване на огради и портали, създаване на единна охранително-известителна система. Ще се извърши ремонт на пистата за политане и кацане на самолети, както и на жилищните здания.

Проектиране и създаване на защитно оборудване лек вид за дежурни самолети и ремонт на дежурен дом, чисто нов складов регион за материални средства, което включва складови, административно-битови здания и трапезария, работилници и други

Модернизацията включва още нов автопарк с горивозарядна станция и автомивка, нов медицински пункт за личен състав от 10 индивида и повърхност най-малко 480 кв.м.

Ще се акцентира и на системата за сигурност. Предвижда се създаване на цялостна сигнално-охранителна система, видеонаблюдение, система за надзор на достъпа и Център за ръководство на сигурността. Предстои и цялостен ремонт на оградата, както и нов обходен охраняем път.

Ще се извърши ремонт и смяна на предназначението на три здания (бивша детска градина, която не се употребява от 10 години) в здания за ескадрила „ Защита на силите “.

Районът за обслужване и ремонт на аероплан F-16 ще бъде напълно новоизграден. В него се планува да се създадат хангар за обслужване и ремонт на аероплан F-16 с административна част, постройка за ескадрила „ Оперативна подготовка на аероплан F-16 ", лаборатории, склад за аварийни елементи, административна постройка и още редица помощни здания за съхранения на горива, рискови боклуци, ремонт, и така нататък Ще се построи специфична площадка за калибриране на самолети, регион за оперативна подготовка на аероплан F-16 с 8 броя укрития с площадки за маневриране, пътеки за рулиране и обслужващи пътища, както и тренажорен комплекс F-16.

Летище Граф Игнатиево от състава на Военновъздушни сили е настоящо летище. Авиобазата е ситуирана на терен с повърхност към 490 хектара.

На територията на летището са ситуирани здания и уреди (построени в интервала 1939 – 2009 г.) и писта за политане и кацане, употребявани за защита и защита на въздушният суверенитет на Република България, както и за образователна, подготвителна и бойна подготовка на летателният състав на Военновъздушни сили. Пистата за политане и кацане е с дължина 3000 м.

В дълготраен проект се планува осъществяването на реорганизация на настоящата Летищна контролна кула. Възможно е и построяването на нова летищна кула на уместно място, при опазване на съществуващата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР