През миналата учебна година в българските училища са били обхванати

...
През миналата учебна година в българските училища са били обхванати
Коментари Харесай

143 деца мигранти са записани в българските училища през миналата учебна година

През предходната образователна година в българските учебни заведения са били обхванати 143 деца мигранти, като 113 от тях са приключили доста сполучливо просветителния стадий, а 24 деца са били записани в детските градини. Това заяви ръководителят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева на конференцията " Обучението на децата на мигрантите - проблеми, вероятности, решения ".


Непридружените деца мигранти, без родители, у нас към февруари 2017 година са 972, сподели Такева и означи, че това са данни от Държавната организация за бежанците. Общият брой на потърсилите публично протекция в България през август 2017 година е 2633-има, от тях 827 са до 17-годишна възраст и подлежат да бъдат обхванати от просветителната ни система, заяви ръководителят на СБУ.

Такева посочи, че най-вече са малолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия. Тя сподели, че търсейки информация в последните часове за днешната конференция, е попаднала на данни, че спрямо предходната година се е завишил броят на непридружените деца мигранти, които са регистрирани в България. Затова чакаме спомагателни данни от ДАБ, с цел да знаем по какъв начин да ги интегрираме в просветителната ни система, откакто преминат през наложителния престой в бежанските центрове, съобщи ръководителят на СБУ.

От СБУ сме създали предложение престоят на децата мигранти в бежанските центрове да бъде понижен от шест на четири месеца, с цел да може той да бъде съгласуван с началото на образователната година или на образователния период, сподели Янка Такева. По думите ѝ " родителите на децата мигранти с единия си крайник са в България, а с другия са в Германия, и по тази причина на тези деца им е мъчно да научат българския език ". Тези деца желаят да научат повече немски и британски език, в сравнение с български, тъй като родителите им не желаят да останат в България, разяснява Такева.

Тя заяви, че от СБУ са подготвили методическо пособие за работа с децата мигранти и " Наръчник за мигранти ", които да са в помощ на учителите за интеграцията в образованието на тези деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР