През миналата седмица почина 14-годишният Божидар, поразен от волтова дъга

...
През миналата седмица почина 14-годишният Божидар, поразен от волтова дъга
Коментари Харесай

Самоубийствените селфита: Причини и начини за противодействие

През предходната седмица умря 14-годишният Божидар, изумен от волтова дъга до момента в който си прави селфи върху трен край Стара Загора. И друго момче - 15-годишният Ангел, се удави още веднъж до момента в който си прави селфи върху заледен язовир до пловдивското село Марково. По този мотив репортерът на Plovdiv24.bg  Мария Морунова беседва с Десислава Стефанова - психолог и фамилен съветник.

- Може ли да се дефинира някаква възрастова група, която е най-застрашена от сходни рискови дейности?

- Статистиката сочи, че това е възрастта сред 12-17 години. Именно в тази възраст все по-ясно се образува потребността от утвърждение, себеизява, ``завоюване`` на позиция. Детето, превръщащо се в един младеж, търси облика, който да му донесе известността и благосклонността на близките. Също по този начин в тази възраст децата към момента нямат рационалната преценка за риска, техният фокус е повече върху предизвикването, а не върху заплахата. 

- Каква е повода за тях? Какво търсят младежите, които се снимат на рискови места?

- Причините сигурно са сложни. Младите хора търсят всичко. Любопитството им към света е безгранично. Ненаситни са за новото, особеното, щурото, което да тушира рутината на всекидневието, безмълвното стоене на чина, назиданието от възрастните. Преди всичко младостта е ярък и хубав гърмеж на страсти, окриленост, търсене на мощни чувства, блян към значителност, жадност да бъдеш видян. Екстремното селфи, ексцентричният кадър е ``героичната`` постъпка, с която младежите считат, че показват мощ на духа, храброст и като че ли споделят ``Виж ме, Свят, аз съм тук и съм страхотен``. Така търсят утвърждението на другите, а многото лайкове и wow-бутоните им носят възприятието за значителност и премия.

Откакто го има човечеството, хората се стремят да се откроят, да получат самопризнание – просто трендовете се трансформират. Ако преди децата се конкурираха в това кое какво колело кара, чии ролери са по-хубави, кой играе по-добре на джаменки, то през днешния ден е модата на рисковото селфи и децата като че ли въплъщават облика си съгласно богатата френд листа и броя лайкове, от които се усещат все по-зависими, с цел да имат вяра в себе си. 

- Как може да се противодейства на тази рискова мода?

Тинейджърите мъчно понасят директните забрани, назидателния звук, опасността, че ще им се случи неволя, тъй като живеят с чувството за младост и безкрайност. Преди всичко би трябвало да осъзнаят, че рисковите фрагменти не са еквивалент на подвиг и доказване, а оцеляването след прегърнатия риск не ги прави по-достойни и по-значими.

С верния метод може да се промени цялостната настройка на младежите, тъй като, в случай че селфито не получи предстоящото удивление, а всеобщо равнодушие и даже отричане, то е допустимо претекстът за изработката му да не се повтори.

Когато едно дете живее в спокойна фамилна среда измежду любов, доверие и очевидно ценене на личността му; когато учебното заведение дава опция за себеизява посредством клубове по ползи, извънкласни действия, спортни занимания; когато животът на детето е цветен, пъстър, зает, даващ поле за развлечение и страст по един подобаващ начин; когато помогнем на детето да повярва, че е прелестно, уважавано, харесвано, макар някоя двойка, някое неизвинено неявяване, макар неналичието на финален модел телефон; когато самите ние – възрастните – даваме не просто препоръки, а покажем с персоналния си образец какво значи да цениш живота – слагаме колани, не караме бясно, не агресираме от болно его, не толерираме безмислени и даже рискови challenge-и, единствено тъй като са атрактивни, то тогава ще можем да бъдем спокойни за живота, здравето и ценностната система на децата ни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР