През миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за

...
През миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за
Коментари Харесай

При дистанционния отчет отпадат прогнозните сметки

През предходната седмица Народното събрание одобри промени в Закона за енергийната успеваемост, с които публично транспонира в българското законодателство европейска инструкция, изискваща промяната на уредите за доклад с отдалечени.

            Според признатите промени в закона всички уреди за дялово систематизиране върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, инсталирани след 25 октомври 2020 година, наложително би трябвало да са с модул за отдалечено отчитане. Крайният период, в който всички българи би трябвало да се снабдят с уреди за отдалечен доклад, е краят на 2027 година.

            „ Всички уреди, чиито период изтече или се повредят, наложително би трябвало да бъдат подменяни с нови, поддържащи алтернатива за отдалечен доклад. За страдание българите, които са възобновили уредите си с елементарни в последните 4 години са в малко неизгодна позиция. Налага се най-късно до 6 години да се снабдят с уреди, поддържащи отдалечен доклад. “ Каза ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Георгиев изясни, че отдалечените уреди са доста по-добри от морално остарелите устройства, които изискват наличието на инкасатори, които да ги засекат.

            „ От 1 януари 2022 година, когато в сграда-етажна благосъстоятелност всички измервателни уреди са с отдалечено отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на действителното ползване всеки месец. При отдалечения доклад отпадат прогнозните сметки, отпадат и изравнителните сметки. Абонатите заплащат единствено това, което действително са потребили. “ – сподели инж. Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР