През миналата година в инсталацията в Хан Богров са преработени

...
През миналата година в инсталацията в Хан Богров са преработени
Коментари Харесай

Фандъкова: През 2021 г в инсталацията в Хан Богров са преработени над 20 000 т отпадъци

През предходната година в инсталацията в " Хан Богров " са модифицирани над 20 хиляди тона хранителни и зелени боклуци, от които са създадени, с изключение на сила, над 13 800 тона първокачествен компост. Това заяви през днешния ден кмета на София Йорданка Фандъкова на връчването на премиите в състезанието „ Еко етикет за устойчиви здания в София 2022 ", проведен от Столичната община, по самодейност на зам.-кмета на София по екология Десислава Билева. В церемонията участваха ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и основният проектант на София Здравко Здравков.

 

Една от задачите на акцията " Екоетикет " е разделното събиране на боклуци, уточни кметът Фандъкова. Целта е да насърчаваме преработването на боклуци. За мен това е стратегическата цел за боклука на огромния град. Колкото повече разделно събираме отпадъците, толкоз по-малко депонираме, уточни столичният кмет. Тя сподели, че инсталациите за биологични боклуци на площадката " Хан Богров " са неповторими за България и малко познати в общественото пространство.

 

" Гордеем се с тези съоръжения. Те дават опция за преправка на 100 % от отпадъците, които идват тук ", съобщи кметът Фандъкова. Всички хранителни боклуци могат да бъдат доставени тук, а зелените боклуци от парковете и градините на общината се преработват и се създава компост. Тя добави, че компостът е доста издирван и се продава в цяла България. Фандъкова напомни и инциативата на общината, която дава до 15 кг компост гратис на жителите, които са си платили такса битови боклуци.

 

Конкурсът " Екоетикет " цели да отличи най-хубавите екологични решения и нововъведения, въведени в разнообразни видове здания в София и да насърчи използването на зелени политики при ръководството на постройките.
 
В категория " Университети " преди всичко бе отличен Химикотехнологичния и металургичен университет, на второ - Нов български университет, а грамота получи Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков ". В категория " Големи търговски хранителни вериги " бяха отличени три известни супермаркета.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР