През миналата година съдиите на 28-то международно издание на състезанието

...
През миналата година съдиите на 28-то международно издание на състезанието
Коментари Харесай

Как страхът от смъртта подпомага бизнеса с луксозна бутилирана вода

През предходната година съдиите на 28-то интернационално издание на надпреварата Berkeley Springs WaterTasting дефинираха за най-хубава вода в света австралийския бранд, " облъчвана " със звукови любовни честоти, такива на Луната и светлия набор на дъгата. Наречена Frequency H2O и продавана за 2.30 $ бутилка от литър, съгласно основателя й Стърт Хинтън, това е " жива вода ". Специално маркирана от журито тогава е и друга вода - на компанията " Свалбарди " (Svalbardi), която продава бутилка вода за 90 $, тъй като тя е " прясно изцедена " от топящ се айсберг в Норвегия.

Екстравагантните изказвания и цената на тези бутилки вода ги трансформират в нещо като течна мярка против климатичните промени за богатите, написа " Гардиън ". Въпреки голямото количество разумни аргументи да се избегне покупката на по този начин брандирана вода, промишлеността, която стои зад нея, в никакъв случай не е била по-силна, написа изданието. Представяната като премиум бутилирана вода с посочени изгоди от нея е най-бързо растящият сегмент в бутилиращия бранш на Съединени американски щати, оценен на 18.5 милиарда $.

Независимо дали са напълнени от извор, намиращ се на 3 хиляди стъпки под дъното на океана край Хавай или пък от извор, в непокътнат от човешка ръка регион край Фиджи, или е поръсена със златен прахуляк, множеството такива води дават отговор на едно и също предписание при лансирането й на публиката: колкото по-неясен е произходът или усложнено добиването й, тя е по-здравословна, по-качествена и в последна сметка по-вкусна.

 Как страхът от гибелта подкрепя бизнеса с първокласна бутилирана вода
© Asscociated Press

Това се случва в подтекста на все по-голям дефицит на вода в световен мащаб, за който се счита, че ще повлияе две трети от международното население до 2025 година Замърсяването с пластмаса, за което бутилките с вода имат сериозен принос, се трансформира в толкоз огромен проблем, че специалистите предвиждат, че до 2050 година океанът ще бъде цялостен с повече пластмаса в сравнение с с риба.

Изданието отбелязва, че действително нищо не дефинира бутилираната вода като изначално по-добра от тази, която човек може да си налее от чешмата. Водата от чешмата както в Съединени американски щати, по този начин и във Англия е изцяло годна за пиянство, при проби на сляпо се е открило, че не могат да бъдат различени бутилирана от вода и такава от чешмата и не на последно място водата от чешмата е съвсем безвъзмездна, показва " Гардиън ".

Изниква въпросът за какво хората купуват бутилираната? От една страна, достъпът до " свещена " вода е бил знак на статус в продължение на епохи. Освен това придвижването за уелнес, отговорно за груповия отвод от алкохол и сода напоследък играе значима роля в промотирането на " първокласната " вода повече от всеки път. Това се вижда най-много от 2006 година насам. В същото време главната група консуматори на бутилирана вода в Съединени американски щати може би в никакъв случай до момента не е била толкоз възприемчива към скъпите, езотерични артикули за здраве, показва " Гардиън ".

Освен това се счита, че има още една причина, най-малко съгласно откриватели от университета " Онтарио " във Ватерло за устрема към скъпи бутилирани води - страхът от гибелта.

В скоро оповестено социално-психологическо проучване, отдадено на избора при потреблението на вода, се показва, че евентуално непризнатото безпокойствие на индивида пред самия себе си, обвързвано със гибелта, евентуално играе ролята на неосъзната преграда за смяна към екологично стабилно държание ".

 Как страхът от гибелта подкрепя бизнеса с първокласна бутилирана вода
© Asscociated Press

Факторите, напомнящи на хората за гибелта, усилват егоистичното им предпочитание да експлоатират естествените запаси, пишат създателите на проучването. Посочват, че инстинктивното отказване на гибелта кара хората да работят ирационално. Като да вземем за пример неосъзнато да заключават, че не биха могли да умрат откакто взимат здравословни решения.

Авторите на проучването означават, че методът, по който бутилираната вода се маркетира - като се асоциира с благоденствие, се трансформира в изключително прелъстителен антидот на екзистенциалното обезсърчение - тя те държи млад, идва от недокоснато от хората място и т. н. Бутилиращата промишленост работи крепко, с цел да направи продуктите си да наподобяват " противоположното на гибелта ", показват откривателите.

Но ние можем да си променим навиците, написа " Гардиън ", като да вземем за пример употребяваме бутилки за вода за многократна приложимост, които сами по себе си са знак на статус.

Авторите на цитираното проучване показват, че държавните акции за потребление на чешмяна вода ще бъдат по-ефективни в случай че в тях се употребяват положителни известия за това по какъв начин тази вода е потребна за положителното здраве вместо послания като това, че използването на пластмаса е еднакво на гибел. Освен това държавните управления може да забранят използването на еднократни пластмасови бутилки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР