През миналата година обхватът с важни ваксини от задължителния имунизационен

...
През миналата година обхватът с важни ваксини от задължителния имунизационен
Коментари Харесай

COVID ваксината остава препоръчителна, Национален съвет променя имунизационния календар

През предходната година обсегът с значими ваксини от наложителния имунизационен календар падна под 90%. Въпреки това сериозната маса родители в страната следват наложителния имунизационен календар.

На фона на, въпреки и те да са връщане към равнищата от преди пандемията, Българската педиатрична асоциация предлага включването на две нови ваксини в наложителния имунизационен календар при децата: на имунизацията против варицела и на тази против ротавируси. И двете сега са единствено целесъобразни и остават такива. Освен това научното сдружение на експертите по детски заболявания предлага имунизацията против човешки папилома вирус (HPV) да се ползва в по-широк възрастов диапазон .

Това обаче провокира редица спекулации най-вече в обществените мрежи и в антиваксърските групи и с предизвестия за скрита и насилствена имунизация. Докато така наречен " целесъобразни ваксини ", каквито са тези против ротавируси и HPV вируса, са с доста по-нисък обсег, въпреки да се поемат от страната, те остават целесъобразни.
 Защо имунизацията против варицела към момента не е наложителна в България?
Защо имунизацията против варицела към момента не е наложителна в България?

Една година след решението имунизацията към момента не е част от наложителния имунизационен календар

Заради спекулациите от News.bg потърсихме отговори какви промени се готвят. А може да видите настоящия имунизационен календар.

Министерство на здравеопазването предлага промени в Наредбата за имунизациите в Република България. Проектът за измененията е оповестен на уеб страницата на ведомството и ще бъде там за публично разискване до 13 януари идната година . Предвижда се, откакто изтече този период, да се разиска дали препоръчаните промени ще бъдат признати, обясниха за news.bg от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Основните промени, които се оферират, са :

Създава се Национален експертен съвет по имунизации към министъра на опазването на здравето за подкрепяне на дейностите по имунопрофилактика и имунизационен обсег на популацията.

Министерство на здравеопазването предлага имунизацията против COVID-19 да остане целесъобразна за лица на и над 6 месечна възраст.

Имунизация против грип може да се прави по време на целия епидемиологичен интервал, като се резервира рекомендацията да се прави годишно през есента преди началото на епидемиологичния сезон.

Поради допълнение на късите характерности на прилаганите лекарствени артикули в страната против варицела и морбили , се основава ред, указващ схемите за тяхното приложение като постекспозиционна профилактика. То ще е без значение от времето на контакта - при подозрение за тетанус и дифтерия, за ваксина срещу морбили и ваксина срещу варицела: до 72 ч. от датата на контакт с болен от морбили или варицела. За ваксина срещу бяс: допустимо най-скоро след подозрение за излагане на хипотетично заразяване с бяс.

Разписва се ред за краткотрайно предпазване на закупени от Министерство на здравеопазването биопродукти в хладилни камери и уреди на Министерство на здравеопазването и РЗИ.

И още - Националният съвет за имунизациите ще има пълномощия да предлага лист за целесъобразни имунизации и да прави промени във възрастовите групи, както и да вкарва нови схеми. При смяна във възрастовите групи или въвеждане на нов антиген ще може да предлага на Министерство на здравеопазването със период за осъществяване до 3 година Съветът ще може да прави и рекомендации при спад на имунизационното покритие или изключителна конюнктура.
 Тодор Кантарджиев зове децата да се имунизират против варицела
Тодор Кантарджиев зове децата да се имунизират против варицела

Колективния имунитет към вирусите, присъщите за зимния сезон е понижен през последните две години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР