През миналата година износът за Хърватска е нараснал с 97%

...
През миналата година износът за Хърватска е нараснал с 97%
Коментари Харесай

Износът за Хърватска през 2022 г. е нараснал с 97 процента

През предходната година износът за Хърватска е повишен с 97% до 325 милиона евро. Това стана ясно след посещаване на Саня Губерина - новият консултант в посолството на Хърватска в София, в Българската търговско-промишлена палата. Тя беседва с ръководителя Цветан Симеонов във връзка работата си с дирекция „ Международно съдействие и интернационалните организации “.

Във фокуса на Губерина ще бъдат търговско-икономическите връзки сред Хърватска и България. По време на срещата бяха разисквани практични стъпки за подкрепяне на бизнеса след пандемията и в обстановка на международна икономическа рецесия.

Основно България изнася за Хърватия мед и медни сплави, биодизел, нефтени масла, дрехи – конфекция, тв приемници, лекарства, хлебарски и тестени произведения, петрол и газ, железни тръби и профили и шоколад.

Вносните артикули за България от Хърватия за 2021 година са сурови нефтени масла, пури, козметика, тв приемници, минерални или химични торове, боклуци и парчета от мед, нефтен газ, хартии и картони и произведения от кожа.

Общо хърватските вложения в България към 31.12.2021 година възлизат на 38.8 милиона евро. През 2021 година в България са постъпили 6.7 милиона евро хърватски вложения. 

Българските вложения в Хърватия са в региона на търговията - продажба на електроника и техника за семейството, кабелна ТВ мрежа, металообработка, козметична индустрия и хранително-вкусова индустрия.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР