През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром в България са

...
През миналата година бензиностанциите с марка “Газпром в България са
Коментари Харесай

Газпром си тръгва от България, продават бензиностанциите

През предходната година бензиностанциите с марка “Газпром " в България са били 34, а през тази броя им понижава на 23. Газовата компания търси покупател за бензиностанциите у нас.

" Газпром " първи си потегля от бизнеса с горива в България, макар че натискът през последните седмици е върху “Лукойл ".

Сръбската “Нис нефт ", през която “Газпром " развива петролния си бизнес, е оповестила веригата бензиностанции у нас за обмен. Компанията е изготвила малко изложение на бизнеса си, в което се показва, че в България има 23 търговски обекта и петролна база. Казва се още, че бензиностанциите са на трето място по посещаемост на дневна база.

Необвързващи предложения се чакат от евентуалните купувачи до 23 ноември тази година.

От финансовия доклад на българския клон на “Нис нефт " за 2022 година излиза наяве, че компанията работи на загуба, която е стигнала 6,2 млн. лв.. През 2021-а е била 5,6 млн. През предходната година бензиностанциите с марка “Газпром " у нас са били 34 - 22 лични и 12 чартърен. През тази година броя им понижава на 23, тъй като са прекъснати част от договорите за наем.

Например в Пловдив напролет на тази година “Газпром " остана единствено с три бензиностанции. От края на април другите пет обекта към този момент се стопанисват от “Шел България ".

В бизнес проекта за 2023 година на “Нис нефт " за България е записано, че се чакат продажби за близо 79 млн. лв., което е два пъти по-малко от тези през 2022 година

Според участници на петролния пазар оптималната цена, която съветската компания може да вземе, е към 100 млн. евро, като в нея се включва и петролната база. Ако има договорка, това ще значи, че “Газпром " напълно се отдръпва от енергийния пазар в България, откакто напролет на 2022 година спря доставките на природен газ, написа " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР