През месеците юли и август общо 215 616 румънци са

...
През месеците юли и август общо 215 616 румънци са
Коментари Харесай

Скандал при съседите! Само 3% от румънците са си взели безплатните йодни таблетки, за които държавата е платила 6 милиона евро

През месеците юли и август общо 215 616 румънци са получили от аптеките таблетки калиев йодид, които се раздават гратис, сочат данни на здравното министерство, представени от уеб страницата Хотнюз.

През август в аптеките са били доставени 376 892 таблетки калиев йодид по отношение на 2175 през юли. Миналия месец 214 385 души са си взели таблетките, а през юли - единствено 1231, сочат данните. Около 7 милиона румънци би трябвало да отидат в аптеките, включени в листата на здравното министерство, с цел да си получат таблетките, отбелязва уеб сайтът.

Здравният министър Александру Рафила призна, че акцията за дистрибуция на йод е почнала " по-тромаво " и през юли едвам малко над 1200 души са си поискали таблетките.

" През август обаче нещата се трансформираха към положително и над 200 души си взеха йодните таблетки, уповавам се това да продължи и когато лицата под 40 години се обръщат към фамилните лекари за други проблеми (...), могат да изискат и рецепта за калиевия йодид ", уточни министърът.

Той посочи, че " това е рационална мярка, превантивна, посредством която се предпазваме, тъй като никой не твърди, че ще има нуклеарен случай, само че в случай че има, даже да е малко евентуално, е добре да имаме на разположение тези таблетки, които се одобряват единствено при известие на управляващите ". Рафила посочи, че дозата за деца е половин или една таблетка, а за възрастни - две таблетки.

Дистрибуцията на калиевия йодид се реализира посредством мрежа от над 2500 аптеки в страната. В доста селски зони в Румъния обаче или няма персонални лекари (това се случва в над 400 обитаеми места), или няма аптеки, включени в листата на здравното министерство, отбелязва уеб сайтът.

Рафила призна, че съществува " сериозен проблем " в по-слабо развитите региони и че се поставят старания за решаването му, само че посочи, че " този въпрос не може да се реши за 24 часа ".

Милиони йодни таблетки не престават да чакат да бъдат взети гратис от румънците на възраст под 40 години от към 2500 аптеки от цялата страна, само че по думите на здравния министър " хората не са изключително заинтригувани ".

Националната работа на държавния запас купи напролет 30 милиона таблетки калиев йодид на стойност 6 милиона евро, създадени от компанията " Антибиотиче " Яш, припомня Хотнюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР