През месец ноември се навършват 30 години откакто световните лидери

...
През месец ноември се навършват 30 години откакто световните лидери
Коментари Харесай

С очи за всички: Кампания на УНИЦЕФ и партньори поставя в центъра децата и младежите с увреждания


През месец ноември се навършват 30 години откогато международните водачи поеха историческия ангажимент да одобряват Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето. През декември 2006 година

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди и Конвенцията за правата на хората с увреждания, прилагайки нови отговорности за страните членки, най-много за премахването на бариерите, които лимитират тяхното присъединяване във всички сфери на живота.

България e утвърдила и двете конвенции. През последното десетилетие предприехме значими стъпки към общественото включване на децата с увреждания. Смята се, че те са към 32 000 в цялата страна, макар че няма цялостни данни за точния им брой в страната. През образователната 2018 – 2019 година, 22 035 деца с увреждания и специфични потребности посещават учебни заведения и детски градини. Това значи, че към 10 000 деца не получават уместно обучение. Въпреки националните старания те не престават да са една от най-изолираните и невидими групи в обществото. При тях има нараснал риск от разлъка от биологичните си фамилии, по-голяма възможност да разчитат на институционални грижи или да останат отвън учебно заведение или детска градина.

Множеството бариери и стандарти не престават да пречат на децата с увреждания да се радват на цялостните си права. Те лимитират опциите им да развият цялостния си капацитет и след това на професионалната им реализация и пълноценно присъединяване във всички сфери на живота.

Това са аргументите, УНИЦЕФ България да стартира акцията „ С очи за всички “, с която цели да увеличи информираността, разбирането и чувствителността в обществото, когато става въпрос за правата на децата и младежите с увреждания. Чрез разнообразни канали се описват вдъхновяващите им истории за достижения и триумфи, макар компликациите, с които се постанова да се оправят всекидневно. На 20 ноември 2019 година се организира и народен конгрес дружно с Българската асоциация за лица с интелектуални усложнения, отдаден на младежите и младежите с увреждания.

Защото, както означи по време на полемиката на форума един от присъстващите младежи – няма вие, няма те, всички ние сме едно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР