През май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище

...
През май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта отчете най-ниската безработица в историята си

През май записаната безработица у нас доближи най-ниското си ниво от основаването на Агенцията по заетостта, оповестяват от МТСП. С данните не пропусна да се похвали и министър председателят Бойко Борисов, който показа новината на страницата си във Facebook.

От Агенцията показват, че в края на май записаните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, което е с 9 027 души по-малко по отношение на април. Спрямо май 2018 година те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни през месеца са 18 897, като от тях 1 464 не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината общо 6 843 души са намерили работа.

Постъпилите на работа през май безработни са 20 533. От тях 93.4% са устроени в действителната стопанска система. Други 459 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

По отношение на безработните от рисковите групи на пазара на труда от Агенцията оповестяват, че на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 362 лица: 413 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност, и 949 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

През предишния месец в разнообразни форми на образования за възрастни са обхванати общо нови 2 405 безработни. Завършилите образования през месеца са общо 3 311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните действия (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.

Най-търсените групи специалности и този месец са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; служащи в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; личен състав, осигуряващ отбрана и сигурност и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР