През март Валери Гизен се разболява от Ковид-19. След няколко

...
През март Валери Гизен се разболява от Ковид-19. След няколко
Коментари Харесай

Какво ми причини коронавирусът: 29-годишна германка разказва

През март Валери Гизен се разболява от Ковид-19. След няколко седмици се възвръща. В края на лятото обаче развива тежък пост-Ковид синдром. Днес 29-годишната жена има тежки здравословни проблеми.

Валери Гизен въздъхва и сяда на пейката. Пулсът ѝ е интензивен, дишането - тежко. 29-годишната германка е излязла на къса разходка. " Днес това ми костваше може би най-вече старания ", споделя тя задъхана.

Допреди седем месеца Валери води деен живот. Танцува три пъти в седмицата в състезателен клуб, плува постоянно, върви и на спортно катерене. В края на март обаче се разболява от Ковид-19. Днес тя е " публично излекувана, само че към момента неоздравяла ", както биха споделили лекарите.

" Сърцето ми биеше доста бързо и усещах напън в гърдите. Никога не съм се чувствала толкоз болна ", споделя Валери. През пролетта тя прекарва съвсем две седмици в леглото. Те са съпроводени от тотално безсилие и болки в белите дробове. Дори пътят до тоалетната се оказва предизвикателство. Тогава не ѝ е изработен тест за ковид, тъй като тестванията в Копенхаген, където живее, са били изчерпани. " Това беше първата вълна в Дания, тогава се опасявах да отида в болница. " Едва при изработен тест през юни излиза наяве, че Валери има антитела против SARS-CoV-2.

Глътка въздух

Валери е антроположка. От няколко години живее и работи в Копенхаген. След като преборва инфекцията, месеци наред тя се усеща добре. Дори изминава 400 километра с велосипед - от Копенхаген до Берлин.

В края на август обаче положението ѝ се утежнява. Появява се тежка отмалялост, проблеми с дишането. " Едва успявах да изправя глава и да стана от леглото. Изпитвах сериозна тежест ", споделя 29-годишната германка. Нейните съквартирантки ѝ оказват помощ с извършването на покупки и готвенето. Вече осем седмици Валери се усеща зле. Затова взема решение да се върне в Берлин при родителите си. Личният ѝ доктор в Копенхаген не могъл да ѝ помогне. Днес усеща леки усъвършенствания и е оптимист: " Вече мога да сядам и да приказвам - и то повече от две, три фрази ".

Тежкият пост-Ковид синдром

В Берлин Валери Гизен се подлага на редица проби, само че те не демонстрират нито сърдечни, нито белодробни проблеми. Малко по-късно диагнозата е ясна: " Post-COVID Fatigue Syndrom ". При въпросния " пост-Ковид синдром " пациентът усеща признаци даже и след заболяването, както и мощно безсилие.

Според проучвания, извършени в някои европейски страни - като Италия и Ирландия - и откакто са били излекувани от Ковид, пациентите не престават да страдат от отмалялост и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче към момента не разполага с безапелационни данни за дълготрайните последствия от зараза с ковид.

И Световната здравна организация оповестява, че някои признаци могат да продължат месеци, даже и в случай че боледуването е минало леко. Това важи и за младежи като Валери Гизен, които не попадат в така наречен рискови групи.

Все още медицината знае прекомерно малко

Днес Валери Гизен обръща изключително внимание на храната, която приема. В една купа в кухнята тя държи разнообразни витамини и чай от куркума. До тях - пресни плодове и зеленчуци. Диетата ѝ би трябвало да е противовъзпалителна. Така тя се пробва да си помогне сама, тъй като медицината към момента знае прекомерно малко за Ковид и пост-Ковид синдрома.

Повечето препоръки тя получава от онлайн група за взаимопомощ, в която членуват хора, прекарали Ковид. Основана е от деятели в Съединени американски щати. Участниците в нея са хиляди - от целия свят, те разискват дълготрайните последствия от заболяването и споделят своя опит.

Валери Гизен всяка вечер се включва в общия чат на групата. " За мен това се трансформира в нещо като вечерен обред ", споделя тя. " Общуването в групата ме успокоява. Така не се усещам сама с казуса си. " Тя самата към този момент също е съумяла да помогне на други - със препоръки и топли думи. И остава оптимист - макар продължаващата отмалялост. Все отново с всеки минал ден усеща дребни усъвършенствания. 29-годишната жена мощно се надява, че около нейната персонална история повече хора ще осъзнаят какъв брой рисков може да бъде новият ковид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР