През март месец американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на

...
През март месец американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането на
Коментари Харесай

САЩ или Китай: Кой печели търговската война досега 6 месеца след въвеждането на първите мита?

През март месец американският президент Доналд Тръмп разгласи въвеждането на мита върху вноса на китайски артикули за 60 милиарда $. Оттогава насам комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи в света се развихри, последвана от въвеждане на нови цени и от двете страни върху износ за 50 милиарда $.

Много вложители през последните месеци показаха терзание по отношение на обтегнатите търговски връзки сред Пекин и Вашингтон и за резултата им върху световната търговия.

Шест месеца след оповестяването на първите мита е налице и първият резултат от тях. И той демонстрира кой до момента е печелившият, и кой е губещият от войната до момента.

Негативният резултат на комерсиалната война върху китайската стопанска система все още наподобява най-малък и е много друг от планувания от анализаторите, пишат в собствен разбор от Business Insider.

Всъщност износът на азиатската страна за Съединени американски щати е продължи да пораства, а през август се е нараснал с 10% на годишна база. Месец по-рано растежът е 12,2%. Така комерсиалният остатък на Китай с Щатите доближава нов връх от 31 милиарда $ към края на предишния месец.

Едното пояснение за това е, че американските клиенти и консуматори се запасяват с китайски артикули в очакване на спомагателни цени. Друго, което може да се уточни като причина обаче е и девалвацията на юана от март месец, която до момента съвсем съумява да " анулира " действието на митата върху китайския импорт.

На фондовия пазар обаче нещата наподобяват по друг метод. Азиатските компании регистрират спадове, като доказателство за това е, че азиатският показател MSCI е изтрил 8,2% от цената си от март насам. Китайският Shanghai Composite записва още по-голям спад от 20,3 на 100.

В същото време фондовият пазар в Щатите записа нови рекордни равнища. За същия интервал S&P 500 e добавил 10,5% към цената си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР