През март, когато коронавирусът нахлу и у нас, бюджетът буквално

...
През март, когато коронавирусът нахлу и у нас, бюджетът буквално
Коментари Харесай

Бюджетът е излязъл на червено с над 200 млн. лева през март

През март, когато коронавирусът нахлу и у нас, бюджетът безусловно се е продънил. Това сочат предварителните оценки на Министерството на финансите, съгласно които разноските през третия месец на годината са с 200.4 млн. лв. повече от приходите.

МФ показва и аргументите за този отрицателен резултат:  " В изискванията на невиждана и динамично изменяща се обстановка и напъните за битка с разпространяването на COVID-19 в целия свят, България предприе изключителни и неотложни ограничения в редица посоки, в това число основаване на нужните условия за дейно действие на двата най-важни бранша при актуалната изключителна обстановка – опазването на здравето и службите за сигурност. "

Все отново съгласно екипа на Владислав Горанов като цяло бюджетът към края на март към момента е на плюс - с помощта на положителните резултати за януари и февруари. Към 29 февруари хазната е имала 1.48 милиарда лв. остатък , който под ударите на коронакризата в края на март се е стопил до 1.275 милиарда лв..

Икономиката на България и бюджетът на страната занапред ще страдат от ударите на пандемията, предизвестяват от МФ: " Въвеждането на изключително състояние у нас се случи преди броени дни, проявлението на фискалните резултати е съпроводено с времеви лаг и ще се усети през следващите месеци. Данните към март още не са повлияни от резултатите както в приходите, които ще се проявят в идващите месеци поради влошената икономическа среда в България и света, по този начин и от резултатите в разноските, свързани с насочването на спомагателен запас за осъществяване на набелязаните изключителни ограничения ", се показва в известието на министерството до медиите.

По-точни данни за март ще бъдат оповестени в края на април. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР