През март-април МИР ще обяви кандидатстването за разработване на иновации

...
През март-април МИР ще обяви кандидатстването за разработване на иновации
Коментари Харесай

МИР: През февруари отваряме процедурата за ВЕИ и локално съхранение на енергия за 200 млн. лв. за фирмите

През март-април МИР ще разгласи кандидатстването за създаване на нововъведения за 127 млн. лева и внедряването на нововъведения в дребните и междинни компании за 293 млн. лева

През февруари ще започва кандидатстването по процедура за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ на стойност 200 млн. лева Тя е третата, която Министерството на нововъведенията и растежа отваря по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това стана ясно в десетото издание на предаването „ Пари има: Говори министерството на нововъведенията и растежа “ в радиоверига „ Фокус “. Негов посетител бе Мария Младенова, шеф на отдел „ Подбор на планове и договаряне “ към Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР.

Общественото разискване на процедурата бе оповестено на 12 декември и завърши месец по-късно – на 12 януари. Кандидатстването на компаниите ще продължи три месеца.

Мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, които да бъдат инсталирани върху покрива на даденото дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите за локално предпазване на сила ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата сила ще се препродава и връща в енергийната система на страната. По процедурата ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия, само че и такива със заети до 499 лица или с до 1 500 лица.

„ Очакваме ползата към процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ да бъде още по-голям от този към двете към този момент завършили процедури в министерството “, сподели Мария Младенова в ефира на предаването. По думите й, досега по двете оповестени процедури единствено за 5 месеца има получени над 10 200 плана. По първата – „ Технологична рационализация “ са постъпили над 2 500 планови оферти, а по втората – за „ ИКТ решения и киберсигурност “, над 7 700 плана.

„ Сериозен интерес от страна на компаниите към Плана за възобновяване, с изключение на от София, има и от Пловдив, Варна и Русе. Надяваме се и останалите области да стават все по-активни “, сподели още Младенова. Тя уточни, че кандидатстването по процедурите от ПВУ и тези от структурните фондове на Европейски Съюз е напълно онлайн през системата ИСУН 2020, като е оптимално облекчено за бизнеса.

На 30 декември бяха оповестени и първите спечелили планове – 953 бр., които ще получат финансиране за 260 млн. лева от ПВУ по процедурата „ Технологична рационализация “. В момента оценка минават и подадените близо 7 700 плана по втората мярка за „ ИКТ решения и киберсигурност “ на стойност 30,6 млн. лева Очаква се скоро да бъдат оповестени и спечелилите.

По линия на МИР ще бъдат отворени за кандидатстване седем процедури за 1.2 милиарда лева единствено през първата половина на 2023 година, а общо до края на годината ще започват 10 ограничения за бизнеса. Подкрепата за микро-, дребните и междинни компании в страната ще е по три посоки – Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), новата стратегия конкурентоспособност (ПКИП) и новата стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация (ПНИИДИТ).

Припомняме, че за рекордно къс период бяха утвърдени и двете европрограми към МИР. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври. Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември.

Първите процедури, които ще започват по новата програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията, са за  Разработване на нововъведения в дребни и междинни предприятия за 127 млн. лева през м. март и за Внедряване на нововъведения в МСП за над 293 млн. лева през м. април.

По самодейност на министър Пулев и с дейното подпомагане на екипа на вицепремиера Пеканов бе събрана и систематизирана информация и от другите министерства (МРРБ, МЕ и МОН) за процедурите по ПВУ при тях, която бе изпратена до всички регионални шефове в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР