През лятото действат като щори, а през зимата извличат максимума

...
През лятото действат като щори, а през зимата извличат максимума
Коментари Харесай

Зелена светлина: Прозорци, които пестят енергия

През лятото работят като щори, а през зимата извличат максимума от слънчевата светлина в интерес на пространствата. Прозорци, наричани с цялостно съображение от основателите им „ умни ". Холандско откритие, основано в Университета в Айндховен.

Енергийноефективни прозорци към този момент не липсват. Появяват се все нови и нови модели, основани на филтри с друга степен на светлинна пропускливост през другите сезони. Тези прозорци, обаче, усъвършенстват светлината на още по-високо равнище.

ЮРЕН СОЛ, студент в Университета в Айндховен
Какво съставлява нашето откритие ли? Това са два стъклени панела. Между тях има течни кристали с флуоресцентни молекули. Те гълтам слънчевата светлина и я насочват към краищата на стъклото. И в случай че там са сложени слънчеви панели, тогава може да се създава електричество. Ако молекулите се изключат, те застиват и тогава слънчевата светлина минава през стъклото.

Технологията е резултат от докторат на тематика „ енергоспестяващи стъкла ". Резултатите от тестванията дали огромни очаквания. На настоящия стадий умните прозорци от този вид понижават с към 12 % потреблението на сила за отопление или изстудяване.

Създателите на стъклата с течен кристал считат, че прозорците им могат да навлязат в бита, като се съчетаят и със сегашните стъклопакети. Това доста би понижило цената им. От дизайнерска позиция стъклата оферират многочислени благоприятни условия.

проф. Михаел Дебие, началник на плана: Ние желаеме да ги създадем забележими, като по този начин ще дадем на създателите и архитектите опция за креативна изява и нова визия. От друга страна ще запазим и успеваемостта им. Дори и при оптимално пропускане на светлина те отново ще могат да създават дребни количества сила.

Авангардното холандско стъкло дава поръчка за необятно приложение - освен в здания, само че и в павилиони, беседки, спирки и най-много - парници. Изследванията сочат, че технологията усилва до 11 % добива от ягоди в затворено пространство. Създателите на прозорците с течен кристал имат вяра в скорошната пазарна премиера на изобретението и към този момент работят с търговски сътрудници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР