През летния сезон въздушните връзки между България и Иран стават

...
През летния сезон въздушните връзки между България и Иран стават
Коментари Харесай

2 ирански авиокомпании ще летят до Варна това лято

През летния сезон въздушните връзки сред България и Иран стават по-интензивни.

За сегашния сезон Лято 2018 година две ирански самолетни компании са изразили предпочитание да летят до нашата страна и по-конкретно до морската ни столица Варна. Това са „ Махан Ер “ и „ Кешим Ер “, декларира министърът на превоза Ивайло Московски в отговор на депутатско запитване.

От него също по този начин излиза наяве, че все още няма изразен интерес нито от български, нито от ирански въздушни превозвачи за осъществяване на директни въздушни транспорти по контрактуваната въздушна линия София - Техеран - София (или Техеран - София - Техеран).

Министър Московски прецизира, че въздушния превоз сред двете страни се реализира въз основата на междуправителствена конвенция, подписана през 1994 и влезнала в действие през 1997 година

„ Тази конвенция е ограничаваща във връзка с предоставяните търговски права и не дава отговор на динамичността на развиването на гражданското въздухоплаване “, декларира транспортният министър и прибавя, че настоящият документ също по този начин е в несъгласие с авиационното право на Европейски Съюз, в частност, с основополагащи правила, каквито са правото на определяне и свободната конкуренция.

„ Като държава-членка на Европейския съюз Република България има обвързване да договаря нови съглашения за въздушен превоз, които да заменят старите спогодби с страни отвън Европейски Съюз. В тази връзка българският интерес е в посока на модернизиране на договорно правната база посредством подписване на ново съглашение, вместо посредством изменение на морално остарялата ограничаваща конвенция от 1994 година “, декларира Московски.

Ивайло Московски, министър на туризма.
Ивайло Московски, министър на туризма. / БГНЕС
Предвид горното и в осъществяване на договореностите, реализирани на съвещание на Смесения българо-ирански комитет по превоз през юни 2015 година българската страна е предоставила на иранската страна стандартизиран план на конвенция за въздушен превоз, утвърден с протоколно решение на Министерски съвет от 2 април 2009 година Следват няколко оферти за образуване на договаряния през 2015 и 2016 година, само че без триумф, акцентира министърът.

През февруари 2018 година по време на извършената в София експертна среща за подготовка на 19- та сесия на Смесената българо-иранска междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо съдействие текстът на българското предложение още веднъж е връчен на иранската страна. До момента не са получени иранските мнения и бележки по плана на нова конвенция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР