През комунизма престъпленията са смятани за продукт на капиталистическия Запад.

...
През комунизма престъпленията са смятани за продукт на капиталистическия Запад.
Коментари Харесай

Възможно ли е да не е той: Как през 1972 г. Полша екзекутира „Вампира от Силезия“?

През комунизма закононарушенията са считани за артикул на капиталистическия Запад. През 60-те и 70-те години на 20-и век нарушаването на закона опонира на социалистическата идеология на Източния блок.

Въпреки това през тези години сериен палач лишава живота на 14 млади дами в Полша. Как социалистическата система се пробва да спре поредицата от убийства?

От 1964 година до 1972 година „ Вампирът от Силезия “ всява боязън и смут в района. Само през 1965 година той атакува 11 дами – шест от тях умират, животът на останалите пет по знамение е избавен.

Оцелелите разказват нападателя си като мъж с пронизващи черни очи - като върколак. Страхът в Катовице е огромен, дамите не смеят да излязат сами на улицата, споделя немското издание „ Билд “.

Властите се пробват да запазят в загадка злокобната поредност от убийства. През 1966 година " Вампирът от Силезия " обаче убива племенницата на значим политик от социалистическата система. Това се трансформира в мотив следствието да набере скорост, а управляващите се пробват да заловят причинителя. Неуспешно и безнадеждно.

Страхът измежду дамите

Извикани са и следователи от Германска демократична република - тъй като и в Източна Германия има сходни поредици от убийства.

Серийният палач държи региона на Силезия в напрежение в продължение на осем години. Местните дами излизат на улицата единствено когато са съпроводени от мъже. Страхуват се да не станат идната жертва на мистериозните убийства.

„ Всички бяхме уплашени. Не смеехме да пристъпим прага на домовете. Никоя от жертвите не го беше виждала, тъй като той постоянно пристъпваше откъм гърба и удряше “, споделя Вероника Кания, млада майка, която тогава живеела в региона на случаите. Десетилетия по-късно тя продължава да се оглежда, когато е сама на улицата.

Смъртта дебне по пътя към дома

Извършителят нормално нападал дамите в здрача, когато се прибирали от работа. Те постоянно избирали директни пътища, с цел да стигнат бързо до децата и съпрузите си и нямали визия, че това може да бъде последната им разходка.

Това споделя Пшемислав Семчук, публицист и публицист, който години наред пресява архивите и написа книга за случая, която излиза през 2021 година

Сексуален претекст?

Извършителят в никакъв случай не е изнасилвал жертвите си, тъй че половият претекст бързо бил изключен. Кражбата също не била определяща. Разследващите не знаели какви може да са аргументите за проявените жестокости.

Серийни убийства в Германска демократична република

Когато племенницата на Едуард Гирек, който по-късно става полски партиен водач, е убита през 1966 година, към този момент не става дума единствено за сериен палач, а за някой, който провокира цялата социалистическа национална република. Случаят е поверен на най-хубавите следователи в страната, само че и те не вършат пробив. Следователите в Германска демократична република към този момент са изпитвали усложнения компликации при разкриването на други две серии от убийства. Те оферират и своя опит, само че още веднъж няма резултат.

Награда от милион злоти

В Полша през 1968 година е оповестена премия от един милион злоти. Но и това не оказва помощ, а даже затруднява следствието на „ националната милиция “.

„ Това беше невероятна сума пари. С тях можеше да се купят няколко къщи. Това разпалва въображението на хората. Имаше десетки хиляди писма от информатори “, споделят проверяващите. Надеждата за огромни пари предизвика даже опитите за изобличаване на брачна половинка. Наградата обаче в никакъв случай не е била изплатена.

Да изобличиш брачна половинка си

През януари 1972 година Мария Марчвицки се свързва с полицията с ужасяващи подозрения – допустимо ли е брачният партньор ѝ Здзислав да е „ Вампирът от Силезия “. Тя е подозирана, че рапортува мъжа си единствено за пари. Според показанията ѝ той бил податлив към насилствени полови практики вкъщи и се прибирал с петна от кръв по обувките си.

Служители на милицията арестуват 44-годишния Марчвицки, който е служащ във въглищна мина. За него стартират дълги разпити и правосъдни съвещания.

Заподозреният е вкаран в пандиза. Процесите против него са показни и с присъединяване на аудитория.

Екзекуция

През пролетта на 1977 година - 13 години след началото на ужасяващата поредност от убийства той е екзекутиран. Осъден е на гибел посредством обесване.

След рухването на социалистическата система обаче се пораждат подозрения за същинската идентичност на „ Вампира от Силезия “. Съмненията не престават и през днешния ден.

Взет ли е един елементарен служащ за изкупителна жертва?

Въпреки че Здзислав е бил комшия на първата жертва и е бил наоколо до някои от местопрестъпленията, следователите имат подозрения, че той е същинският палач.

" Той беше идеална изкупителна жертва. Един елементарен човек, който се сблъска с цяла система. Беше все по-притискан и все по-слаб “, разясняват те по-късно.

„ Марчвицки споделяше, че желае всичко да свърши допустимо най-скоро, че няма повече сили, че е отпаднал от живота. Питаше недоумяващо за какво му се случва всичко това. Казваше, че не желае да живее и чака да изпълнят присъдата “, споделя операторът Мечислав Худзик, който снима процеса.

И до през днешния ден основният прокурор, който с години работи по случая, твърди, че е наказан верният човек. Поредицата от убийства в Силезия е завършила две години по-рано през 1970 година

През 2021 година Полският публицист Пшемислав Семчук издава книгата  „ Вампир от дълбините “, в която демонстрира за какво този случай не е завършен. А след повече от 50 години, фамилията на наказания желае да се върне в съда. Наследниците на Марчвицки считат, че той е почтен.

 „ Този случай не е завършен. Докато четях правосъдните документи, разбирах, че това е история, почтена за книга. И когато смятах, че съм я приключил, трябваше да прибавям нови глави. Различни хора идваха при мен и ми споделяха, че знаят повече за случая. Други бяха безапелационни, че точно този човек е килърът “, разяснява Семчук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР