През изминалата седмица лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини

...
През изминалата седмица лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини
Коментари Харесай

Coface: Политическата криза в Италия може да се отрази негативно на икономиката


През миналата седмица водачът на крайнодясната партия „ Лига “ Матео Салвини сложи под въпрос коалиционнотото държавно управление, ръководено от неговата партия и популисткото придвижване „ Пет звезди “, като прикани за предварителни избори. За тази цел „ Лига “ внесе предложение за избор на съмнение против държавното управление, с цел да предизвика рухването на изпълнителната власт. Сенатът обаче реши да не го организира неотложно, а вместо това разреши на министър-председателя Джузепе Конте да се обърне авансово към горната камара на 20 август.

Решението на господин Салвини идва след месеци на ескалиращо напрежение в двойната коалиция. От основаването си след изборите през март 2018 година обединението е на прага на имплозия на няколко пъти. На 7 август „ Пет звезди “ гласоподава против спорния план за високоскоростна линия Торин-Париж - проект, утвърден от „ Лига “ и опозицията - който послужи като предлог за господин Салвини да постави финален завършек на нежната коалиция.

Правителствената рецесия сътвори неустановеност на пазарите и доверието на вложителите може в допълнение да се утежни по време на договарянията за бюджета за 2020 година, разясняват анализаторите на Кофас.

„ Политическата рецесия към този момент изтласка приходите от италианския 10-годишен обществен дълг до 1,83%, най-високото равнище за пет седмици. По-високата рентабилност на държавните облигации обаче ще ускори уязвимостта на локалните банки към върховен риск, защото те държат по-голямата част от обществения дълг на Италия “, разяснява Еуджен Аническу, шеф на Кофас за България и Румъния.

Тежестта на дълга е още по-притеснителна, защото италианската стопанска система към този момент е отслабена: откакто влезе в техническа криза през четвъртото тримесечие на 2018, растежът беше нулев през първата половина на 2019 година (тримесечното изменение на Брутният вътрешен продукт беше 0,1% през първото тримесечие и 0,0% през второто). Италианската политическа рецесия, както и опълчването на господин Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което към този момент е нарушено от комерсиалното напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и растежът на суверените се увеличи, главният остатък на държавното управление евентуално ще бъде непълен, с цел да предотврати увеличение на обществения дълг.

Опитът на Матео Салвини да провокира изключителни избори идва в миг, когато той има мощна позиция на политическата сцена и е очевиден любимец в анкетите, означават анализаторите на Кофас. „ Лига “ стартира да добива позиции в районните избори, в това число в южните райони, до момента в който поддръжката за „ Пет звезди “ последователно понижава. Триумфът на „ Лига “ на европейските избори през май удостовери тази наклонност: партията завоюва 34% от гласовете, до момента в който „ Пет звезди “ завоюва единствено 17%, което я сложи на трето място. Настоящите социологически проучвания демонстрират, че 36-38% от гласовете са за „ Лига “ и това демонстрира, че на предварителни избори ще има безусловно болшинство за господин Салвини – с или без поддръжката на други партии.

Партията „ Лига “ се надява, че прекратяването на обединението в този момент ще докара до предварителни избори в края на октомври - интервал, в който Италия се чака да одобри бюджета си за 2020 година Въпреки че предварителните избори са доста евентуални, са вероятни различни сюжети: първо, господин Салвини би трябвало сполучливо да приложи вота на съмнение. Може да се появи съпротива, в случай че партиите се обединят против избори. Освен това, идващият месец може да бъде признат законопроект за понижаване на броя на законодателите, който ще отсрочи изборите с няколко месеца. Дори и вотът на съмнение да е сполучлив, изборният календар ще остане в ръцете на президента Серджо Матарела, защото той само е в положение да разпусне Парламента и да реши дали идната стъпка ще бъдат нови избори или основаване на служебно държавно управление, с което да премине бюджета за 2020 година Следователно, макар че на този стадий резултатът от дейностите на господин Салвини остава неразбираем, това може да докара до доста несигурно държавно управление, което след това ще би трябвало да сформира бюджета си за 2020 година през есента.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР