През изминалата седмица фондовите пазари претърпяха най-тежкия си срив от

...
През изминалата седмица фондовите пазари претърпяха най-тежкия си срив от
Коментари Харесай

BBC: Коронавирусът оказа най-тежкия срив на финансовите пазари от кризата до днес

През миналата седмица фондовите пазари претърпяха най-тежкия си срив от международната финансова рецесия през 2008 година насам, написа BBC.
Според специалистите, това се дължи на терзанията на вложителите, че коронавирусът може да провокира световна криза.
Новината за увеличение броя на инфектираните с новия вирус, изключително в Италия, провокира опасения за доста по-голям стопански резултат от упования.
В изявление за Sky News шефът на Bank of England Марк Карни предизвести, че епидемията от ковид може да докара до понижаване на вероятностите за стопански напредък на Англия.
Десетки компании предизвестиха за спирания на техните вериги за доставки и спад на потребителското търсене.
Американските софтуерни колоси Apple и Microsoft обявиха, че бизнесът им ще бъде обиден, до момента в който американската капиталова банка Goldman Sachs предизвести в четвъртък, че чака коронавирусът да погълне растежа на облагата на американската компания през тази година.
Особено мощно са наранени акциите в самолетните компании поради наложените забрани за пътешестване, в резултат на което фирмите лимитират пътуванията на личния състав си. В петък самолетната компания IAG - притежател на British Airways и Iberia, съобщи, че облагите й са били повлияни от „ по-слабо търсене ” вследствие на експлоадирането на епидемията.
Експерти разказват създалата се в световен проект обстановка като „ известното незнайно “.
Преустановяването на икономическата интензивност, в резултат на ковид, евентуално е по-голямо и може би по-дълготрайно от съществуващите до момента догатки.
Тъй като огромни огнища на болест се появяват отвън Китай, излиза наяве, че страдат освен световните вериги за доставки, само че и търсенето от страна на потребителите - напъните за преодоляване на вируса ги държат надалеч от магазини, питейни заведения и заведения за хранене.
Неизвестно е тъкмо какъв брой неприятно и какъв брой дълготрайно може да бъде това влияние. Онова, което е известно, е, че казусът се появи в много сложен миг за международната стопанска система, а при Япония, Италия, Китай и Англия към този момент се следят съмнения на растежа.
Икономистите понижиха внезапно прогнозите си за напредък, което даде мотив на политиците да стартират разискване по отношение на възможните ограничения, които биха могли да подхващат.
Безпокойството на вложителите се усилва, поради неналичието на безапелационни прогнози по отношение на продължителността на развиване на епидемията и размера на нанесените стопански вреди.
Експерти чакат напън върху държавните управления за усилване на фискалните тласъци, в случай че се одобри, че централните банки не могат да създадат доста за стимулиране на стопанската система.
Рязко е спаднала цената на петрола заради опасенията, че епидемията от вируса ще докара до огромен спад в търсенето, защото предприятията понижават или стопират производствата си.
Цената на петрола Brent падна с близо 2% до 51,21 $ за барел, което е най-ниското равнище за повече от година, съобщи БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР