През изминалата седмица десетина местни инициативни комитета дадоха началото на

...
През изминалата седмица десетина местни инициативни комитета дадоха началото на
Коментари Харесай

Гражданската активност е най-хубавото, което се случва в София

През миналата седмица десетина локални инициативни комитета дадоха началото на свое обединяване против презастрояването на София посредством градежи в паркове и междублокови пространства и против безредното изникване на небостъргачи из целия град. За последните години съвсем свикнахме обособени квартали да стачкуват против съответни проблеми със застрояване на зелени площи или междублокови пространства. В " Младост " събрахме 14 000 подписа с искане за референдум против презастрояването. Родителите на децата от 139 ОУ се пребориха да се спрат проектите за жилищна постройка в двора на учебното заведение и теренът стана общински. В " Лозенец " след година и половина на тъжби за изтекло позволение за градеж и митинги на жителите беше спряно строителството на небостъргача " Златен век ". А в този момент след общо 1000 мнения на жители подробният проект на Борисовата градина ще бъде модифициран, с цел да се съобрази най-малко с една част от настояванията на хората.

За страдание, не всеки митинг съумява да реализира настояванията си. Но през последните години станахме очевидци на внезапен растеж на гражданска интензивност. Само по тематиката презастрояване можем да изброим митинги в " Младост ", " Мусагеница ", " Изгрев ", " Дианабад ", " Оборище ", " Лозенец ", " Красно село ", " Овча купел ", " Дружба ", " Стрелбище ", " Витоша ", " Лагера ".

Постоянно излизат хора да пазят своите дела

и това е най-хубавото нещо, което се случва в София сега. А в този момент се вижда началото на нов развой. Ставаме очевидци на съзряване на обособените квартални придвижвания с локални дела и тяхното сливане. На всички места напрегнато и митинги към строителство приказваме за едни и същи дейности. Винаги има решения на администрацията, които нормално без знанието на необятната общност одобряват проекти за застрояване, постоянно с нарушавания. Одобряват се здания на ръба на закона, без нужни отстояния, върху терени за озеленяване или за детски градини. И постоянно приказваме за закони, които пазят правата единствено на едната страна, оставяйки жителите даже без опция да оспорват незаконосъобразни актове, тъй като не са заинтригувана страна.

Когато първоизточникът на проблемите е общ, трябват и общи дейности за решаването им. Именно поради това десетина инициативни комитета и цивилен сдружения от цяла София оповестиха

основаването на " Обединена София ", посредством която дружно ще се борят

рещу първоизточниците, позволяващи презастрояването на града ни. Предстои в четвъртък преди съвещанието на общинския съвет да показват настояванията си пред институциите.

Най-големият ми боязън след показния арест на кмета на " Младост " Десислава Иванчева беше, че бруталното отношение към нея ще прекърши гражданската сила и смелостта на другите цивилен организации да търсят правдивост и да се борят за правата си. За благополучие, това безпокойство не се материализира. Хората от обособените начинания осъзнават, че там където не може да реализират резултати поотделно, би трябвало да се работи обединено. И тогава с по-голяма легитимност може да се упорства за бързи безапелационни дейности.

Колкото по-неадекватна на проблемите става властта, толкоз по-силни стават цивилен сдружения, борещи се за правдивост. Колко по-емблематичен образец от ремонта на " Граф Игнатиев ". Проточи се повече от година и то без прилежащите " Шишман " и " 6-ти септември ", които също са част от плана. Очевидно некачествено строителство. Фрапиращо неприятен план с непрекъснати промени било на виброизолацията на трамвая, перките на акули, скъпоценните пейки по 10000лв. броя или издържалата един ден " водна стена ". Опорочена социална поръчка, поради която зам.-кмет е обвиняем.

Както ръководството на Софиянски го помним със договорката за Халите и злоупотребите в " Топлофикация ", по този начин и госпожа Фандъкова ще остане в историята с

ремонта на " Графа " като знак на това ръководство.

Но цялото това проваляне също даде мотив да си приказваме за гражданското общество, когато прокуратурата се задейства за нарушаванията при публичната поръчка след сигнал на неправителствената организация " Спаси София ". А притежатели и наематели на магазини по комерсиалната улица заведоха дело против общината за пропуснати изгоди от безконечния ремонт. Загубиха делото на първа инстанция, само че без аргумента за форсмажорни условия администрацията мъчно може да оправдае забавянето. Това не е първото дело против провалена политика в София. Преди две години група неправителствени организации започнаха дело против Столичната община за нечистия въздух в града и неналичието на съответни ограничения за оправянето с този проблем.

Тази есен предстоят и локални избори.

Набраната инерция на гражданския бранш може да помогне

да се изберат по-добри управници. Силно се надявам тъкмо в предизборната акция тези организации да задават дневния ред на дебата, да слагат въпросите си на политическите представители и да търсят поддръжка за идеите си.

Какво мислят претендентите за идните промени в общия организационен проект на София? Ще се ангажират ли да върнат в зелената система стотици декари от парковете на столицата, които в този момент са отредени за застрояване? Как ще подсигуряват, че няма да се строи в междублокови пространства? Къде да бъде зоната за небостъргачи на града? Как ще се борят със замърсеността на въздуха? Какво мислят за изгарянето на боклуци в центъра на София?

Това са все въпроси, които би трябвало да бъдат задавани и да бъдат поставяни в центъра на дебата преди изборите. И колкото е по-силен и единен неправителственият бранш, толкоз по-добре ще отстоява ползите си.

Авторът е общински консултант в София от коалиция " Сердика " (АБВ, Български социалдемократи). Член е на непрекъснатата комисия по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика, както и на непрекъснатата комисия по финанси и бюджет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР