През изминалата година в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) са

...
През изминалата година в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) са
Коментари Харесай

Фалшиви стоки за 16 млрд. евро внесени в Евросъюза

През миналата година в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) са импортирани фалшифицирани артикули на стойност над 16 милиарда евро, което е лишило от работа над 200 000 души.
  На фона на този обезпокоителен факт, въз основа на който Европейски Съюз всяка година губи милиарди евро, се оказва, че огромна част от хората в България са удовлетворени, че купуват имитации на известни марки и даже ги търсят изцяло умишлено, без въобще да наясно с рисковете, които поемат, когато купуват подправени артикули. В това отношение, обаче, България не се разграничава значително по отношение на останалите страни-членки и казусът с вноса и търсенето на подправени артикули е общоевропейски, настояват специалисти от Брюксел.
Най-често фалшифицираните артикули, които влизат на българския пазар, са козметика, дрехи, обувки и авточасти.
" Една подправена авточаст може да ви коства живота или най-малкото съществени пострадвания, може да стане причина за автопроизшествие ", разяснява изпълнителният шеф на Българската национална асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов.
Според него неоригиналният артикул в доста огромна част от случаите е причина за гърмящи или запалващи се акумулатори на електроуреди. Дори и заместителят да е по-евтин, той не е толкоз безвреден и може да докара до произшествия и пострадвания, по тази причина е по-добре човек да влага малко повече пари, само че в автентичен артикул.
Най-опасни, обаче, са медикаментите.
" Има търговия с подправени, неоригинални медикаменти през интернет, които безусловно могат да убият човек и по тази причина с тях би трябвало доста да се внимава ", изясни Николов.
Сред най-фалшифицираните хранителни артикули, които влизат на българския пазар, е зехтинът. Оказва се, че това е международен проблем и не се случва единствено в България. Макар да няма толкоз огромна заплаха за здравето, подправеният артикул въпреки всичко нанася стопански вреди. И в случай че преди години вносът на подправен алкохол беше всеобщ, то той в този момент е доста обратно в листата и случаите са доста лимитирани и спорадични.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР