През изминалата, 50-та седмица, са регистрирани 4 982 случая на

...
През изминалата, 50-та седмица, са регистрирани 4 982 случая на
Коментари Харесай

Близо 5000 случая на заразни заболявания за седмица

През миналата, 50-та седмица, са регистрирани 4 982 случая на остри заразни болести против 4 450 случая за миналата 49-та седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната през 50-та седмица доближи 130.63 на 10 000 души, против 116.68 на 10 000 души за 49-та седмица . Това оповестяват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Областите с записана по-висока от междинната за страната заболяемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин.

С настъпването на Коледно-новогодишните празници и Коледната почивка на учениците и обвързваното с тях скупчване на доста хора на закрити пространства се основава спомагателна опция за разпространяването на грипната зараза. Най-вероятно в края на месец януари и началото на месец февруари идната година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемиологични стойности.

Съгласно данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория „ Грип и ОРЗ “, НЦЗПБ сега в страната циркулират редом два варианта на грипния вирус: A(H1N1)pdm09 и A(H3N2).

През 2018 година, в осъществяване на уговорките по обезпечаване на ваксини за наложителни и целеви имунизации и реимунизации за българските жители и в сходство с условията на Наредба № 15 за имунизациите, Министерство на здравеопазването подписа контракти за всички типове биопродукти за двугодишен интервал на обща стойност 60 млн. лева Това подсигурява по-голяма предвидимост и непоклатимост на доставките. Към момента са доставени всички декларирани количества по договорите, което основава обезпеченост и сигурност при осъществяване на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или непосредствено на общопрактикуващите лекари за обгръщане на подлежащите лица.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР