През годините в Александровската болница са спасени много човешки животи,

...
През годините в Александровската болница са спасени много човешки животи,
Коментари Харесай

Александровска отбеляза 140 г. от създаването си

През годините в Александровската болница са избавени доста човешки животи, като нито за ден не затваря вратите си за страданието на хората, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената гала във връзка 140-ата годишнина от основаването на лечебното заведение.

По думите й в болничното заведение работят прелестни експерти, които са запазили хуманизма, професионализма, отношението към хората и с достолепие носят званието индивиди.

Веднага след основаването си през 1879 година тя се трансформира в храм на знанието и здравното обучение, означи Караянчева. Лечебното заведение е най-старата болница у нас и неразделно следва международните трендове и стандарти в медицината.

Българският парламентаризъм и българската съвременна здравна просвета имат дълбоки и здрави корени, устояли на провокациите на времето, акцентира председателката на Народното събрание.

В знак на почитание и тя подари на шефа на Александровската болница доцент Костадин Ангелов плакет на Народното събрание с благопожелание всички медицински служащи да издигат лекарската специалност на все по-високо равнище и да бъдат отличници в скалата на доверието на своите пациенти.

На събитието участваха още ръководителят на парламентарната Комисия по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова, народни представители, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, Тивериополският свещеник Тихон, ръководителят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров, лекари и общественици.

Ремонт на три здания, съоръжение с най-съвременна инсталация на Клиниката по урология, основаване на център за лекуване на рак на простатата и разширение на центъра за лекуване на пациенти със затлъстяване са измежду главните цели на управлението на Александровска болница в 3-годишната стратегия за ръководство.

Пред Радио София шефът на болничното заведение доцент доктор Костадин Ангелов заяви още, че към този момент е подписан договорът за пренасяне на Клиниката по алергология в Клиниката по кожни заболявания, а до края на месеца ще бъде оповестена социална поръчка за ремонт на Клиниката по хематология. Лошите условия в двете здания станаха причина за митинг на медици от болничното заведение в края на предходната седмица. От здравното министерство оповестиха, че отпускат общо 800 хиляди лв. за тяхното реновиране още тази година.

Доц. Ангелов акцентира, че програмата за осъществяването на ремонт на тези здания е стартирала много преди лекарите да стачкуват: " Програмата беше подадена доста преди митингите, беше утвърдена и парите бяха налични в болничното заведение доста преди този момент... Днес, както дадох обещание, договорът с компанията, която да стартира осъществяването на ремонта за преместването на Клиниката по алергология в кожна клиника, е подписан от страна на Александровска болница, следва да бъде подписан от страна на компанията и да стартират ремонтните действия. След това престои оповестяването на публичната поръчка за ремонт на Клиниката по хематология. Говорим за оповестяване (на поръчката) в границите на този месец. Какъв ще бъде срокът за довеждане докрай на ремонтите, зависи от спазването на законовите периоди по процедурата. Ако няма обжалване, до 9-10 месеца ремонтът на Клиниката по хематология ще бъде приключен. "

Предстоят съществени поправки и на постройките на Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания, Клиниката по алергология и на Клиниката по кожни заболявания. Директорът на лечебното заведение уточни, че до края на годината ще бъде преоборудвана Клиниката по урология с ядрено-магнитен резонанс с мултипараметричен разбор, платформа за фюжън биопсия, лазери за пациенти със болести на простата. Пациентите ще бъдат оперирани и с апарата Да Винчи, закупен със взаимните старания на здравното министерство, Университетската болница " Майчин дом " и Медицинския университет. 

Болницата осъществя и план взаимно с Международната атомна организация за проучване на пациентите с галий при злокачествени формирания. Предстои и осъществяване на лекуване на пациенти с костни метастази, уточни шефът на Александровска болница: " До момента през клиниката са минали шестима пациенти с рак на простатата с метастазирал карцином в костите, от които имаме един изцяло оздравял пациент. Това е достижение, с което доста се гордеем. "

От 2012 година досега в ремонтни действия в болничното заведение са вложени над 25 милиона лв., като изцяло възобновяване е направено в 13 болнични звена. Инвестициите в съоръжение са на обща стойност над 45 милиона лв..

Средствата за тържественото честване на юбилея в НДК тази вечер са предоставени от фирми-дарители, уточни още доцент Костадин Ангелов. Поканени са всички чиновници на лечебното заведение и на другите столичните лечебни заведения, представители на държавните институции, министерства, Народното събрание, Столичната община, НЗОК, Медицинския университет, Българската патриаршия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР