Нервни агенти, отрова и падане на прозорец. През годините враговете на Кремъл са били нападани или убивани

...
През годините политически критици на Кремъл, шпиони и журналисти са
Коментари Харесай

През годините политически критици на Кремъл, шпиони и журналисти са били убивани по различни начини

От ДАША ЛИТВИНОВА Associated Press, 25 август 2023 г., 3:51 ч.

ТАЛИН, Естония -- Атаките варират от екзотични - отравяне чрез пиене на чай с полоний или докосване на смъртоносен нерв агент — до по-обикновеното да бъдеш прострелян от близко разстояние. Някои се хвърлят фатално от отворен прозорец.

През годините политически критици на Кремъл, шпиони отстъпници и разследващи журналисти са били убивани или нападани по различни начини.

Нито един обаче не е известен да е загинал при въздушен инцидент. Но в сряда частен самолет, превозващ водач на наемници, който организира кратък бунт в Русия, падна в поле от десетки хиляди фута, след като се разпадна.

Опити за убийство срещу враговете на президента Владимир Путин са често срещани по време на почти четвърт век на власт. Близки до жертвите и малцината оцелели обвиняват руските власти, но Кремъл рутинно отрича всякакво участие. мистериозни обстоятелства, включително падане от прозорци, въпреки че понякога е трудно да се определи дали са били умишлени убийства или самоубийства.

Някои видни случаи на документирани убийства или опити за убийства:

АТАКИ СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ

През август 2020 г. опозиционният лидер Алексей Навални се разболя по време на полет от Сибир до Москва. Самолетът кацна в град Омск, където Навални беше хоспитализиран в кома. Два дни по-късно той е транспортиран с хеликоптер до Берлин, където се възстановява.

Неговите съюзници почти веднага казаха, че е бил отровен, но руски официални лица отрекоха това. Лаборатории в Германия, Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е бил отровен с нервнопаралитично вещество от съветската епоха, известно като Новичок. Навални се завърна в Русия и този месец беше осъден за екстремизъм и осъден на 19 години затвор, третата му присъда със затвор за две години по обвинения, които според него са политически мотивирани.

През 2018 г. Пьотр Верзилов, основател на протестната група Pussy Riot, се разболя тежко и също беше транспортиран със самолет до Берлин, където лекарите казаха, че отравянето е „много правдоподобно“. Накрая се възстанови. По-рано същата година Верзилов засрами Кремъл, като изтича на терена по време на финала на Световното първенство по футбол в Москва с трима други активисти, за да протестират срещу полицейската бруталност. Съюзниците му казаха, че той може да е бил набелязан заради активизма си.

Видният опозиционер Владимир Кара-Мурза оцеля при опити, според него, да бъде отровен през 2015 г. и 2017 г. Първоначално той почти почина от бъбречна недостатъчност и подозира отравяне, но причината не беше установена. Той беше хоспитализиран с подобно заболяване през 2017 г. и поставен в медикаментозна кома. Съпругата му каза, че лекарите са потвърдили, че е бил отровен. Кара-Мурза оцелява, а адвокатът му казва, че полицията е отказала да разследва. Тази година той беше осъден за държавна измяна и осъден на 25 години затвор.

Най-известното убийство на политически опонент в последно време беше това на Борис Немцов. Някога вицепремиер при Борис Елцин, Немцов беше популярен политик и остър критик на Путин. В една студена февруарска нощ през 2015 г. той беше застрелян от нападатели на мост в близост до Кремъл, докато се разхождаше с приятелката си при смърт, която шокира страната. Петима мъже от руския регион Чечня бяха осъдени, като стрелецът получи до 20 години затвор, но съюзниците на Немцов казаха, че участието им е опит за прехвърляне на вината от правителството.

БИВШИ ОПЕРАТИВИ НА РАЗУЗНАВАНЕТО

През 2006 г. руският дезертьор Александър Литвиненко, бивш агент на КГБ и неговият постсъветски наследник, ФСБ, се почувства тежко зле в Лондон, след като пи чай, примесен с радиоактивен полоний-210, и почина три седмици по-късно. Той е разследвал смъртта на руската журналистка Анна Политковская, както и предполагаемите връзки на руското разузнаване с организираната престъпност. Преди да умре, Литвиненко каза на журналисти, че ФСБ все още управлява лаборатория за отрови, датираща от съветската епоха.

Британско разследване установи, че руски агенти са убили Литвиненко, вероятно с Путин одобрение, но Кремъл отрече всякакво участие.

Друг бивш офицер от руското разузнаване, Сергей Скрипал, беше отровен във Великобритания през 2018 г. Той и възрастната му дъщеря Юлия се разболяха през град Солсбъри и прекара седмици в критично състояние. Те оцеляха, но нападението по-късно отне живота на британка и остави мъж и полицай тежко болни.

Властите казаха, че и двамата са били отровени с военното нервнопаралитично вещество Новичок. Великобритания обвини руското разузнаване, но Москва отрече каквато и да е роля. Путин нарече Скрипал, двоен агент на Великобритания по време на шпионската си кариера, „мръсник“, който не интересува Кремъл, защото беше съден в Русия и разменен при размяна на шпиони през 2010 г.

УБИТИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

Много журналисти, критично настроени към властите в Русия, бяха убити или претърпяха мистериозна смърт, за която техните колеги в някои случаи обвиняваха някого в политиката йерархия. В други случаи докладваното нежелание на властите да разследват породи подозрения.

Анна Политковская, журналистката на вестник "Новая газета", чиято смърт разследваше Литвиненко, беше застреляна и убита в асансьора на московския си блок на 7 октомври 2006 г. - рожденият ден на Путин. Тя спечели международно признание за своите репортажи за нарушения на човешките права в Чечня. Стрелецът от Чечня беше признат за виновен за убийството и осъден на 20 години затвор. Четирима други чеченци получиха по-кратки срокове затвор за участието си в убийството.

Юрий Шчекочихин, друг репортер на Нова газета, почина от внезапна и жестока болест през 2003 г. Шчекочихин разследваше корупционни бизнес сделки и възможната роля на руските служби за сигурност в атентатите през 1999 г., за които бяха обвинени чеченските бунтовници. Колегите му настояха, че той е бил отровен и обвиниха властите, че умишлено възпрепятстват разследването.

ЕВГЕНИЙ ПРИГОЖИН И НЕГОВИТЕ ЛЕЙТЕНАНТИ

Самолетната катастрофа в сряда, за която се предполага, че е убила Евгений Пригожин и топ лейтенанти от неговата частна военна компания Wagner дойдоха два месеца на следващия ден, след като той започна въоръжен бунт, който Путин нарече „удар в гърба“ и „предателство“. Въпреки че не беше критичен към Путин, Пригожин критикува руското военно ръководство и постави под въпрос мотивите за започване на война в Украйна.

В четвъртък предварителна оценка на американското разузнаване установи, че катастрофата, при която загинаха всичките 10 души на борда, е била умишлено причинена от експлозия, според американски и западни служители. Служителите говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да коментират. Един каза, че експлозията е в съответствие с „дългата история на опитите на Путин да накара критиците си да млъкнат“.

В първите си публични коментари за катастрофата Путин изглежда намекна, че между него и Пригожин няма лоша кръв. Но бивш автор на реч в Кремъл, превърнал се в политически анализатор Абас Галямов, каза: „Путин демонстрира, че ако не успеете да му се подчините безпрекословно, той ще се разпореди с вас без милост, като с враг, дори ако формално сте патриот.“

___

Авторът на Асошиейтед прес Аамер Мадани от Вашингтон допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР