През годините не сме преставали да изследваме водата по местата

...
През годините не сме преставали да изследваме водата по местата
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Няма рискове за плажуващите на българското Черноморие

" През годините не сме преставали да изследваме водата по местата за къпане. Това е една виновна задача, вземаме проби от 116 места по Черноморието и то най-малко 16 пъти за сезон, с цел да можем да определим един плаж като отличен, приемлив или неудовлетворителен. Да вземеш една проба и да вадиш заключения от това, е неточно и заблуждава самите консуматори. " Това съобщи в ефира на " Нова телевизия " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той уточни, че няма опасности за плажуващите. По думите на доцент Кунчев последните проби на РЗИ са от 21-23 август, от всички плажове в Бургаския район, като те са открили положителни индикатори. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен има малко оживление, само че индикаторите са доста надалеч от тези, които бяха обявени от " Активни консуматори ". Това не ги прави негодни за къпане, уточни още той.
 
" В понеделник следва ново пробовземане, в това число на тези по-рискови места, и то дружно с представители на участващите в плана учени от Софийския университет, с цел да се убедят, че Районната здравна ревизия работи по въпроса по този начин, както би трябвало и в осъществяване на критериите ", добави Кунчев.

Не желая да влизам в детайлности какъв брой комплицирано се прави оценка качеството на водата. Ако вземеш от погрешно място, вода, един -два дни след значителни превалявания, както се е случвало по време на проучването на " Активни консуматори ", от огромните реки влизат по-големи количества речна вода, която може да бъде нечиста, само че това не прави плажа рисков, след един два -дни се възстановяват индикаторите, означи доцент Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР