През главата на средностатистическият човек преминават около 70 000 мисли

...
През главата на средностатистическият човек преминават около 70 000 мисли
Коментари Харесай

Подредете мислите си

През главата на средностатистическият човек минават към 70 000 мисли дневно. Ако не са научите да организирате мислите си, то те имат капацитета да унищожат вашата централизация и работливост.

Повечето ни мисли не са нищо повече от това - те са просто мисли, а не обстоятелства. Когато човек стартира да има вяра на отрицателните и песимистичните неща, които споделя вътрешния му глас, въвеждането на ред в хаоса става още по-трудно.

Скорошно изследване на Американския национален институт по стареенето открива, чe човек освен се усеща неприятно, когато мозъкът му е дезорганизиран, само че това има и действителен нездравословен резултат върху здравето. Хаоса в главата води се трансформира в източник стрес, продължителен скептицизъм и импулсивност – все положения, коти пречат на продуктивността и водят до здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни болести, проблеми със съня и мигрена.

Едуард Халоуел, терапевт, който оказва помощ на хората да провеждат мислите си, разказва положението на човек, който е покрит от безредни мисли, по следния метод: „ Той взима импулсивни решения в опит да се отърве от колкото се може повече то тези мисли. Той губи своето духовитост, възприятието си за комизъм и способността си да се оправя с непознатото. Той за не помни за огромната картина, както и за своите цели и полезности. Той губи творчеството си и способността си да трансформира своите решения. “

Организираният разум, въпреки това, се „ носи по вълната “ (flow), или както се споделя е „ в зоната “. Това е положение, в което сте изцяло погълнати от задачата, с която се занимавате, и не се разсейвате с никакви външни фактори. Това положение ви разрешава да намирате задоволство в това, което вършиме, и да работите на цялостен капацитет. Проучванията демонстрират, че хората, които са „ в зоната “ са пет пъти по-продуктивни от останалите.

Ето няколко стъпки, които ще ви оказват помощ да подредите мислите си и да се понесете по вълната:

Намерете здравословно ниво на предизвикателство

Когато човек прави нещо, той елементарно губи фокус, в случай че задачата е прекомерно сложна или прекомерно лесна. Хората са най-продуктивни, когато извършват задания, които ги изправят пред здравословно предизвикателство  – нещо, което подтиква мозъка ни, само че не е толкоз комплицирано, че да ни затормозява, или толкоз елементарно, че да ни отегчава.

Поемете контрола върху страстите си

Макар че не можем да направляваме метода, по който нещата към нас ни карат да се усещаме, методът, по който реагираме на тези тласъци, зависи напълно от нас. За да се научите да контролирате страстите си, първо би трябвало да бъдете откровени със себе си във връзка с това какво тъкмо чувствате и за какво изпитвате тъкмо тези страсти. Когато знаете аргументите за възприятията, които изпитвате, насочването им в положителна посока е доста по елементарно.

Тайната на постигането на сходно равнище на схващане минава през идентифицирането и отбелязването на страстите в мига, в който ги изпивате. Описването на тези страсти с думи ги прави по-ясни и по-малко мистериозни. Това ще ви помогне да се отпуснете и да продължите напред. Ако обаче опитате да потиснете възприятията си, без да вникнете в техния източник, вие просто отлагате неизбежно и трупате страсти, които ви изяждат от вътрешната страна и ви пречат да се фокусирате.

Поддържайте централизация

Всички знаем какъв брой изнервящо може да бъде някой да ни разсейва с незначителни въпроси и претенции, когато работим по нещо значимо. Умът ни се нуждае от време, с цел да се концентрира изцяло върху една единствена активност, тъй че всяко едно спиране на концентрацията ни връща процеса в начална точка.

Изследванията демонстрират, че човек се нуждае от 5 до 20 минути, с цел да концентрира изяло вниманието си върху едно нещо. Иначе казано, в случай че можете да избегнете разсейването в границите на 20 минути, то вие увеличавате доста възможностите си да влезете в „ зоната “. Най-добрият метод да постигнете това е като изключите или скриете от погледа си обичайните източници на разпръскване (телефон, имейл, обществени мрежи) и се отдадете единствено на една задача най-малко за 20 минути, даже и да не постигнете огромен прогрес по нея в този времеви интервал. Много евентуално е след приключването на тези 20 минути нещата да потръгнат и продуктивността ви да доближи пикови равнища.

Правете почивки

Нашите мозъци и тела просто не са основани по подобен метод, че да работят на цялостни обороти при продължителни интервали на работа. Макар че може да ви се коства, че най-хубавият метод да си свършите работа в точния момент е да не ставате от бюрото в продължение на 8 часа, този метод може да удължи работния ви ден и да понижи качеството на вашата работа. Проучванията демонстрират, че най-ефективният метод към работата е 52-17, което ще рече 52 минути на работа без спирания и разпръскване, последвани от 17 минути отмора. Макар че основаването на толкоз съответен график не е изключително реалистични, най-малко за множеството хора, най-малкото, което може да извършите, е да се научите да си вземате по-чести къси почивки.

...........................

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР