През февруари активността на банките при потребителски кредити беше висока,

...
През февруари активността на банките при потребителски кредити беше висока,
Коментари Харесай

Какво ни предложиха банките през февруари?

През февруари интензивността на банките при потребителски заеми беше висока, оповестяват анализаторите на MoitePari. Пет банки усъвършенстваха изискванията си, стартирайки нови промоции или пък просто усъвършенстваха изискванията по към този момент съществуващи такива. Само една банка не предприе удължение периода на промоционална акция и върна общоприетите условия. С това стремежът на банките да усъвършенстват предложения стана още по-видим. Видими са и напъните на банките да усъвършенстват изискванията си при избрана група клиенти – най-често такива с по-високи приходи.

При жилищните заеми през най-краткия месец от годината банките демонстрираха същата интензивност каквато беше тя и през януари. За разлика от месеците преди този момент, през отминалия измененията бяха най-вече в посока на утежняване на параметрите по артикули.



Срочни депозити

Ниска беше интензивността на банките по срочни депозити и през февруари. Банките резервираха тактиката си да бъдат пасивни при тези предложения за трети следващ месец.
БНП Париба С.А.- клон София с нови лихви по депозити при започване на месеца. Трезорът намали лихвените равнища по част от депозитите, като корекциите бяха минимални (с 0,05-0,10 пр.п.).
БАКБ намали лихвените равнища по част от офертите си за депозити. Пониженията в лихвите бяха сред 0,15-0,20 пр.п. и засегна част от офертите на банката в лв. и евро.

В началото на месеца Интернешънъл Асет Банк намали приблизително с 0,10-0.30 пр.п. лихвените равнища по срочни депозити в лв. и евро.
Societe Generale Експресбанк прекрати предлагането на 36 и 60-месечните депозити „ Рента “ в лв. и евро и депозит „ Прогрес “.

Спестовни сметки

Нито една банка не предложи новости при безсрочни депозити за физически лица през февруари.

Потребителски заеми

Банка ДСК удължи периода на промоцията по потребителски заеми с един месец. По-ниските лихви и такса за утвърждение са годни при обезпечаване на превод на приход (заплата, пенсия) по сметка в банката. Офертите са годни до края на месец февруари.
Банката промени размера на таксата за утвърждение, като от 0,50% върху утвърждения размер на заема към този момент не е %, а закрепена сума, чийто размер зависи от размера на заема. Таксата стартира от 20 лева (за заеми до 5000 лева ) и доближава до 400 лева (за заеми над 50 000 лева.).

Търговска банка – Д не удължи периода на промоционалната акция по потребителски заеми. Банката предоставяше отстъпка от общоприетата рента (от 0,40 и 0,50 пр.п.) при прилагане на пакет „ Модерато “ и „ Алегро “ и кредитна карта. В резултат на това банката върна общоприетите условия при започване на месеца.

Райфзайзенбанк не удължи периода на промоцията на промоционалната оферта с превод на работна заплата, застраховка “ Живот Плюс “ и прилагане на пакет „ Комфорт “. Промоцията беше годна до 16 февруари 2018 година. На мястото на този артикул банката започва нов промоционален потребителски заем.

Българо-американска кредитна банка усъвършенства офертите си за клиенти с застрахователен приход над 1400 лева Лихвата се намали с 0,30- 0,50 пр.п. при обособените разновидности на офертата, както и при общоприетата оферта за заем. Банката усили с 10 000 лева оптималния размер на заема. Тя стартира предложение на нов заем, предопределен за клиенти с оптимален застрахователен приход. Лихвата е 5,95 на 100.
Централна кооперативна банка стартира предложение на нов потребителски заем „ Днес “ за клиенти с застрахователен приход над 1500 лв.. Лихвата за първата година е закрепена и е 4,6%, а след този период тя се дефинира според от сумата на заема.

Освен това банката усили размера на отстъпката от лихвата за клиенти, осигуряващи се във фонд на ПОАД ЦКБ Сила (от 0,10% на 0,20%).

Тексимбанк стартира предложение на нова промоционална оферта с превод на работна заплата. Лихвата стартира от 4,99% при период на заема до 5 години, а по-късно е 5,55%, като при тази оферта се изисква подписване на застраховка „ Живот “. Офертата е годна до края на март.

Жилищни и ипотечни заеми

През февруари още веднъж пет банки коригираха изискванията по своите артикули.
Банка ДСК промени месечната такса за прилагане на пакети PAY и PAY+ надлежно от 2 лева./мес.на 2,50 лева./мес. и от 3,50 лева./мес. на 4,50 лева./мес.

ОББ и СИБанк продължиха тактиката на уеднаквяване на параметрите по техните артикули, като през февруари заложиха на уеднаквяване на някои разноски по продуктите:

• Таксата за обслужване на сметка по заема към този момент е в размер на 2,50 лева месечно;

• Възстановява се застраховка „ Имот “;

• При ОББ се вкарва такса за правене на правно мнение в размер на 100 лева.;

• При СИБанк таксата за разглеждане на документи се завишава от 100 на 120 лева

ЦКБ предприе трансформиране на своите артикули като окрупни портфейлът си от предлагани заеми. Разделението на офертите според от прихода на клиента към този момент отпадна. Размерът на прихода остана като един от съставените елементи, който дефинира лихвата по заема. Наред с тези промени банката усъвършенства и лихвените равнища. Те стартират от 2,90% в лв. и от 2,80% в евро.

Положителни корекции по своите артикули предприе и ПроКредит банк. По продуктът й плаваща рента за целия интервал, лихвените равнища в лв. бяха намалени с 50 б.п., а в евро – с 25 б.пункта.

В края на месеца Д Банк удължи периода на годност на актуалните условия по артикули до 31 май 2018 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР