През есента се очаква да стартират укрепителните дейности на свлачището

...
През есента се очаква да стартират укрепителните дейности на свлачището
Коментари Харесай

Наесен укрепват свлачището край манастира „Великата лавра“ в Търново

През есента се чака да започват укрепителните действия на свлачището в региона на средновековния манастир „ Великата лавра “, който засегна сектор от улица „ Св. Климент Охридски “ във Велико Търново.

Внесен е план за нужните действия в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, чака се разпределяне на финансиране. Засегнатият махленски сектор е част от третокласния републикански път III-514, свързващ Старата столица с Арбанаси и Горна Оряховица.

Близо 160 метра е дължината на зоната, в която са планувани укрепителни мероприятия. Целта е да бъдат обхванати както регионът на сриването, по този начин и прилежащите елементи, с цел да бъдат избегнати рисковете от други свличания. Изпълнена ще бъде пилотна система с 12 фрагмента, всеки от които е с 12 водачи. Общият брой на укрепителните уреди ще бъде над 140. Изградена ще бъде също подпорна стена, завършено ще бъде отводняване. Тези строително-укрепителни работи, както и възобновяване на тротоарния и уличния сектор, са оценени на към 1 милион лв..

Свличането на земна маса бе резултат от интензивните превалявания от сняг и дъжд през последните 10 дни на март. Направени бяха геоложки сондажни действия и незабавно правене на план за подсилване на земната маса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР