През есента на 2023 г. плакатът беше повреден от силни

...
През есента на 2023 г. плакатът беше повреден от силни
Коментари Харесай

Историята на плаката „черепа на Путин“ пред руското посолство в Р...

През есента на 2023 година плакатът беше развален от мощни пориви напразно. Музеят по история на медицината, в чиято постройка се намира, разгласи събиране на дарения за възобновяване на творбата: трябваше да се укрепи металното скеле и да се препечата самото изображение върху по-лека тъкан. От музея оцениха нужната сума за работата на 5500 евро. За първите 24 часа след старта на акцията за групово финансиране са събрани 5769 евро.

Крис Салманис сподели пред Present Time, че е направил плаката „ Черепът на Путин “ за корицата на латвийското без значение списание Ir, с което работи повече от 10 години.

„ Тази фотография беше на работния плот на компютъра ми в продължение на седмица, трябваше да я виждам от време на време и това ме накара да се усещам зле ", признава художникът. „ Обикновено не върша неприятни фотоси. Просто върша корици на списания. Аз съм художник и работя с това, което ми харесва. И това не е гибел или война.

Салманис изпрати плаката на редактора на списанието, само че тя го помоли да изчака. Въпреки това още на идната седмица работата се появи на корицата на Ir. То беше допълнено от думите „ Каквото се случва, идва “.

Междувременно художникът Андрис Бреже търсеше подобаващ афиш за стената на Музея по история на медицината. Той скицира, само че когато вижда този афиш, си помисля: „ Да, това е. “

Художниците са сигурни: това място е просто идеално, защото „ черепът на Путин “ се вижда от всички страни. Въпреки това, концепцията да се окачи такава спорна творба на постройка провокира някои опасения измежду шефа на Музея за история на медицината Paul Stradiņš: по какъв начин екипът ще реагира на това?

" С този афиш на фасадата посрамвам на риск всичките си чиновници. Защото нашите сътрудници, които седят в изложбата, са бабички в музея, всички са възрастни хора на 60-70 години, някои към този момент са съвсем на 80. Не ще ли се усещат застрашени, че някой може да хвърли коктейл Молотов по прозорците, да вземем за пример? Но всички споделиха: „ Не, не, би трябвало, би трябвало да окачим афиш. “

Кирил Мартинов, основен редактор на Новая газета Европа, която в този момент е основана в Рига, сподели, че в първите дни на пълномащабната война регионът покрай съветското посолство е бил място на демонстрации в поддръжка на Украйна. И тази поддръжка „ бе доста блестящо и алегорично подчертана от плаката “, споделя журналистът.

" За мен той в доста връзки се трансформира в знак на страната и града, в който пристигнах да работя - отбелязва Мартинов. - Това е доста значим знак, тъй като тук можете намерено да говорите за отношението си към войната. И изглеждаше като някакъв народен дневен ред, народен жест против окупатори и агресори “.

Според създателя на творбата жителите на Рига нежно назовават ​​„ черепа на Путин “ „ нашия афиш “. " Вероятно са видели в него това, което аз видях в него ", споделя Салманис. " Има доста дезинформация, подправени вести. Има осведомителна война сред двете страни. И плакатът съществува и той споделя напълно ясно: " Ние знам защо става въпрос. "

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР