През есента на 2019 г. опозиционният турски журналист Д., шестима

...
Коментари Харесай

Борисов връщал на Ердоган турски дисиденти, с което ги обрекъл на тормоз

През есента на 2019 година опозиционният турски публицист Д., шестима други турски жители и двама сирийци минават границата сред Турция и България, скрити в товарното ремарке на тир, пренасящ почистващи препарати. В 3 часа сутринта на 13-ти октомври тирът стопира на граничния пункт Гюргево. Румънските гранични управляващи правят инспекция на тира, при която откриват 9-те пасажера. Съгласно двустранния протокол сред България и Румъния камионът, водачът и мигрантите са предадени на българските управляващи " за продължение на следствието и нужните правни дейности ". Според описа на Д. мигрантите са отведени в ръководството на русенската гранична полиция, където са подложени на разпит. Полицейските екипи, които водят разпита, се сменят няколко пъти. При всяка промяна арестуваните декларират, че търсят политическо леговище и че се нуждаят от съдействието на юрист и преводач. Исканията им са безрезултатни.

Без преводач, мигрантите са принудени да подпишат няколко документа, чието наличие не схващат. След разпита турските жители се качват в полицейски ван, мислейки, че той ще ги откара до лагер за бежанци в София. Вместо това към 11:30ч вечерта те идват в " Специалния дом за краткотрайно настаняване на чужденци " в Любимец, до турската граница. В този миг арестуваните още веднъж без триумф декларират желанието си да аплайват за интернационална протекция и да се възползват от правни и преводачески услуги. В 5:30 сутринта на 15 октомври 7-те мигранти са предадени на турските управляващи. Впоследствие Д. е наказан на 7,5 години затвор за участие в терористична организация. В момента излежава присъдата си в пандиза " Кандира ".

Това са главните обстоятелства по делото D v. Bulgaria, по което тази седмица Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург постанови следващо неоправдателно решение против България. на Европейски съд по правата на човека от вторник, признато единомислещо, удостоверява очевидното що се отнася до всеобщото експулсиране на турски жители, които пристигнаха в България, с цел да търсят протекция от режима на Ердоган в интервала сред 2016 и 2019 година А точно, че тази акция се организира в директно нарушаване на Конвенцията за правата на индивида и на българското законодателство. Само и единствено България да си няма проблеми с Ердоган, както тогавашният министър председател Бойко Борисов призна в прав текст при предаването на различен турски жител.
Същият случай x 100
" В годината преди опита за прелом са експулсирани 49 души, а през 2016 година броят им се усилва до 90 души. Най-много турски жители са върнати на Анкара през 2019 година - 108 души " сочат данни, получени по Закона за достъп до информация от Димитър Ганев, съавтор на следствие по проблема в немското издание " Шпигел " и. Първият подобен случай, който притегли публичното внимание беше на предприемача Абдуллах Бююк. През лятото на 2016 година Бююк безусловно беше похитен от българските служби и предаден на Турция без да му бъде дадена каквато и да е опция да оспори тази мярка и да изиска прекъсването й.
Абдула Бююк Източник: btvnews.bg
Според данни от тъжба, която предприемачът подаде до Страсбург през 2018 година, той е влезнал в България на 1 февруари 2016 година Малко по-късно основният прокурор на Истанбул е отправил искане за екстрадиция във връзка на наказателно произвеждане за тероризъм по отношение на придвижването " Гюлен ". Софийският градски съд отхвърли настояването за екстрадиция, а Софийският апелативен съд удостовери това с дефинитивно решение от 28 март 2016 година, в което се споделя, че " поисканата екстрадиция е политически стимулирана и има за цел гонене на желаното лице на съображение политическите му убеждения ". Българските съдилища одобряват, че настояването за екстрадиция най-вероятно е политически стимулирано, доколкото в него се твърди, че Бююк споделя политическите възгледи на Фетхуллах Гюлен, който е неприкрит критик на ръководещата партия в Турция. Към този миг Бююк няма статут на емигрант или търсещ леговище в България, само че има доказателства, че след задържането му в производството по екстрадиция е подал молба за краткотрайна протекция и леговище пред българските управляващи.

На 10 август 2016 година Бююк е задържан от полицията. Мотивът е, че разрешението му за престой е изтекло. Веднага по-късно той е отведен на турската граница, без да може да реализира връзка с полицията на общ език. Няма данни на какво съображение и на база на какви обстоятелства е осъществено експулсирането. За акцията на полицията се разбра не от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, а откакто турският външният министър Мевлют Чавушоглу се похвали, че България е отказала да даде политическо леговище на предприемача и екстрадицията е " в развой на подготовка ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР