През есенно-зимния сезон децата често са склонни към настинки и

...
През есенно-зимния сезон децата често са склонни към настинки и
Коментари Харесай

Сезонни заболявания при децата и как да подсилим имунитета им през есента и зимата

През есенно-зимния сезон децата постоянно са склонни към настинки и инфекции . Най-характерни измежду недоволствата са преди всичко хремата, следва кашлицата, както и положения като ларингит, бронхиолит, бронхит и даже пневмония. Възможни са и болести като отит и конюнктивит,

Хремата например е положение, което се предизвиква от ВИРУСИ и не се въздейства от приложението на АНТИБИОТИЦИ. Те се ползват само, след доказване на бактериална зараза. Нормално е детето да има кашлица (включително през нощта), защото лигавицата е възпалена, а в легнало състояние секретите се стичат обратно към гърлото.

Независимо, обаче, дали става дума за елементарна простуда или по-сериозна вирусна или бактериална зараза, имунитетът в този миг е злепоставен. Ето за какво най-добре е да се лимитират контактите на детето с други деца, които биха могли също да са носители на инфекции. Още повече, в случай че детето е хремаво, то би могло да заразява по въздушно-капков, както и по контактен път хората, с които поддържа връзка. Не на последно място една „ лека простуда “ за обещано дете би могла да се окаже съществено предизвикателство за друго, което има съпътстващо или хронично заболяване.

Как може да се ускори детският имунитет в есенните месеци? Вижте в подкаста .

Преди да се пристъпи към включването на хранителни добавки, витамини и/или лекарства , хубаво е всеки родител да намерения върху няколко съществени детайла, от които зависи здравето (имунитетът) на тяхно дете:

– Хранителен режим – постоянна консумация (5 пъти дневно) на дребни порции разнообразна, здравословна храна
– Задоволителен банкет на течности – ВОДА! – и ограничение приема на сокове и подсладени газирани питиета
– Стриктен режим на бодърстване и сън, съгласуван с възрастта на детето
– Редовна (всекидневна!) физическа интензивност навън
– Проследяване Индекса на телесна маса да бъде в естествени стойности

Ако всички тези фактори са изпълнени, тогава вашето дете ще боледува в границите на естественото. Физиологично във възрастта до 7 години децата боледуват по-често. Нормално е. Това е интервалът, в който се сблъскват за първи път с множеството заобикалящи ни патогенни микроорганизми.
Всяко дете е самостоятелно и потребността от прибавяне на витамини, хранителни добавки или лекарства би трябвало наложително да бъде разисквана с лекуващия доктор.

И още:

Защо децата боледувят по-често и би трябвало ли родителите да изпадат в суматоха? Кога се постанова лекуване с антибиотик и банкет в болница? А какво следва след банкет в болница? По всички тези въпроси приказва доктор Боряна Христова, педиатър в Болница Здравето.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР