През двете години преди войната в Украйна частен Боинг 737,

...
През двете години преди войната в Украйна частен Боинг 737,
Коментари Харесай

Казахстан вместо Малдивите: Докъде летят самолетите на руските олигарси след санкциите?

През двете години преди войната в Украйна частен " Боинг " 737, обвързван с съветския олигарх Владимир Евтушенков, прекоси света, обхождайки Френската Ривиера, Малдивите и Сейшелите , както и международните столици и финансови центрове.

Тази година вместо обичайните дестинации на богатите самолетът няколко пъти е посетил б ившите руски републики Киргизстан, Казахстан и Беларус, както и Китай , оповестява " Ройтерс ", базирайки се на данни от профилирания уебсайт за следене на полети Flightradar24.

Въпреки рестриктивните мерки и обсега на западните наказания, въведени след нахлуването на съветските сили в Украйна, някои от богатите и авторитетни хора в Русия намират способи да задържат персоналните си самолети във въздуха. Рестрикциите обаче внезапно ограничиха дестинациите, докъдето могат да се правят полети.

" Боинг " -ът, обвързван с Евтушенков, е измежду минимум 50 частни самолета, пререгистрирани под съветски байрак след нашествието през февруари 2022 година , излиза наяве от неотчетени данни от националния самолетен указател до началото на август.

Част от репатрираните частни самолети са били свързани с видни политици и бизнес фигури, разкриха двама високопоставени източници от съветската авиационна промишленост, говорили при изискване за анонимност.

Те прецизираха, че Евтушенков персонално е употребявал " Боинг " 737, който до предходната година носеше логото на учредената от него компания - конгломерата за телекомуникации и дървен материал АФК " Система ".

Евтушенков публично отстъпи контрола върху компанията, откакто предходната година Англия му наложи наказания. Той остава главен акционер в групата.
 Проблеми за съветската гражданска авиация поради глобите
Проблеми за съветската гражданска авиация поради глобите

Държавата се бори с " канибализирането " на самолети

Част от самолетите са блокирани

Юрисдикции, като тези в Аруба и остров Ман, където част от самолетите бяха регистрирани по-рано, съблюдават западните наказания. Това е затруднило обезпечаването на застраховка, гориво и разрешителни за съветски самолети, летящи под техен байрак, изясни един от източниците.

Даването на съветска регистрация на самолетите им разрешава да летят до и от страни, които не са наложили възбрана за полети или където самостоятелните пасажери не подлежат на наказания, като Турция и Дубай.

Въпреки тези маневри обаче над половината от съветския частен и корпоративен самолетен флот от към 400 машини остава блокиран в чужбина или е продаден.

Общият брой на бизнес самолетите под съветски байрак към този момент е 145, по отношение на 97 при започване на март 2022 година

Заради въведените наказания, на съветските самолети е неразрешено да влизат в 27-те страни от Европейския съюз, докъдето преди този момент съветските олигарси постоянно са летели по работа и за отмора и където доста частни самолети, свързани с тях, са били регистрирани преди войната.

Някои притежатели на самолети летят от Русия до Турция или до някогашни руски републики, след което наемат разнообразни самолети до летища в Европейски Съюз , при изискване че не са включени в листата с лични наказания.

Източниците на " Ройтерс " настояват, че образци за тази процедура има най-малко един път седмично.

По данни на митническите служби част от репатрираните самолети са свързани с държавни предприятия и бизнес водачи, които са подкрепили президента Владимир Путин във войната в Украйна или са свързани с него.

Сред тях са " Бомбардие Чалънджър 600 ", който е импортиран от " Уралкали " - огромен производител на торове, управителен преди този момент от Дмитрий Мазепин - един от магнатите, които участваха на среща на водещи бизнесмени, проведена от Путин по-рано тази година.

Данните на митниците демонстрират, че множеството частни самолети, репатрирани след експлоадирането на войната, са се върнали в Русия от някогашни руски страни, а също от ОАЕ и Турция.

Както в тази ситуация с " Боинг " -а, обвързван с Евтушенков, останалите пререгистрирани самолети са избегнали прекосяване във въздушното пространство на Европейски Съюз и са се придържали към страни, считани за другарски настроени към Русия, сочат данните на Flightradar24.
 Лишават Русия от аварийни елементи за самолети
Лишават Русия от аварийни елементи за самолети

Това ще усложни в допълнение обстановката в авиационния бранш там

Подрязани криле

През декември 2021 година " Боинг " -ът е сниман в Прага, с регистрацията P4-AFK под флага на Аруба, демонстрира фотография на уеб страницата Jetphotos. Самолетът има сиви линии, дружно с логото на " Система " на опашката.

Малко повече от година по-късно, след началото на войната, самолетът се появява в Бишкек, Киргизстан, както излиза наяве от друга фотография на Jetphotos. Номерът на опашката е изменен, като регистрацията към този момент е съветска - RA-73890, а логото на " Система " е отстранено.

" Система " отхвърли да разяснява самолета или неговата благосъстоятелност. Съединените щати включиха компанията към листата си със наказания на 2 ноември.

Между началото на 2020 година и нахлуването на съветските сили в Украйна, самолетът е направил редица пътувания до Германия, Люксембург, Швейцария и Малдивите и по едно до Хърватия, Чехия и Сейшелите , демонстрират данните на Flightradar24.

Освен това е пътувал 105 пъти в Русия, 17 във Франция, осем в Италия, Обединените арабски емирства и Латвия, пет във Англия и четири в Турция.

След началото на нашествието обаче самолетът извършва полети сред летищата в Турция, ОАЕ, Оман и Казахстан до края на 2022 година, като в никакъв случай не навлиза на територията на Европейски Съюз. През този интервал е направил едвам 14 пътувания.

По информация на съветския указател на самолетите, оповестен на уеб страницата на " Росавиация " през август, самолетът е регистриран под съветски байрак в края на декември предходната година.

Данните на митническите служби демонстрират, че той е бил публично импортиран в Русия на 30 декември от Бишкек, столицата на някогашния руски член Киргизстан, след което полетите му са значително лимитирани до Русия.

От началото на 2023 година той извършил 47 полета в границите на Русия и общо девет до Казахстан, Киргизстан, Беларус и Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР