През декември Карлсен обяви, че е малко вероятно да играе

...
През декември Карлсен обяви, че е малко вероятно да играе
Коментари Харесай

Президентът на ФИДЕ се надява, че Магнус Карлсен няма да се откаже от мача за световната титла

През декември Карлсен разгласи, че е малко евентуално да играе в дуела, в случай че спечелилият в шампионата на кандидатите не е представителят на Франция Алиреза Фируджа. Турнирът на кандидатите се организира в Мадрид, а след 11 от общо 14 кръга водач е съветският гросмайстор Ян Непомнящи. Фируджа заема последното място. Според регламента, при отвод на настоящия международен първенец право на присъединяване в мача за международната корона ще получат шахматистите, заели първите две места в шампионата на кандидатите.
 Ян Непомнящи е все по-близо до успеха в шампионата на кандидатите Ян Непомнящи е все по-близо до успеха в шампионата на кандидатите
" Магнус Карлсен беше деликатен в избора си на думи. Той сподели " сега, моите усеща ", т.е. не беше публично. Той изрази мнение, че мачът с представител на новото потомство ще му даде нужното предизвикателство ", сподели Дворкович за ТАСС.

" За света на шахмата ще бъде по-добре, в случай че настоящият първенец изиграе още един мач, пробвайки се да отбрани короната си. Мачът за шахматната купа е най-важното съревнование. Но всеки човек е свободен и има право да изрази волята си, да вземе лично решение ", добави президентът на ФИДЕ.

Мачът за международната купа ще се организира през 2023 година.

" Ако международният първенец не подпише контракт за мача, регламентът планува дуел за купата сред двамата най-хубави в шампионата на кандидатите. Но, дублирам, като президент на ФИДЕ се надявам, че международният първенец Магнус Карлсен ще играе своя идващия мач ", сподели Дворкович.

Турнирът на кандидатите ще завърши на 4 юли, а при нужда на 5 юли ще се играе тайбрек. Победителят ще получи правото да играе с сегашния международен първенец Карлсен в мача за международната шахматна корона.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР