През декември 2020 г. китайската мисия Chang'e-5 полетя до Луната,

...
През декември 2020 г. китайската мисия Chang'e-5 полетя до Луната,
Коментари Харесай

“Океанът на бурите”: Непознат минерал е открит на Луната

П рез декември 2020 година китайската задача Chang'e-5 полетя до Луната, кацна, събра материал за проучване, който върна на Земята. Това беше първото събиране на лунен материал от 45 години насам. Анализът на материала дава завладяващи сведения за състава и историята на Луната. 

Пробите потвърдиха съществуването на вода на Луната, те свидетелстват и за наслойка в повърхностните скали. Изследването преглежда минерали с високо налягане, формирани в резултат на удари от метеорити или комети. Както всички знаем Луната е покрита с кратери, само че в пробите, събрани през годините от “Аполо ” и от Съветския съюз, тези минерали липсват. 

В тестът екипът е разкрил нов фосфатен минерал , който назовават Changesite-(Y), първият нов лунен минерал от тестът, събрана от китайската сонда. Те считат, че се е образувал късно в стадия на кристализация на базалтите, открити в региона, където се е приземил Chang’e-5. Той е транспарантен и прозрачен и се състои от кристали с форма на колона. 

Video showing the Chang'e-5 mission of. Satellite separation, Sample collection and return to Earth! After this should be the next step of 's lunar programs.

— UtpalG (@UtpalGautam5)
Екипът е разкрил и два известни минерала: стишовит и сейфертит. Това са полиморфи на силициев диоксид и имат същия състав като елементарния кварц, който може да сте виждали, само че имат трагично друга кристална конструкция заради образуването им при високи налягания и температури.  

„ Въпреки че лунната повърхнина е покрита от десетки хиляди кратери, минералите под високо налягане са необикновени в лунните проби. Едно от вероятните пояснения за това е, че множеството минерали под високо налягане са нестабилни при високи температури. Следователно тези, формирани по време на удар, може да са претърпели назадничав развой “, споделя създателят Уей Ду от Китайската академия на науките в изказване за пресата. 

Конкретна извадка дава значима визия за този развой. Учените са разкрили и стишовит, и сейфертит в една и съща проба. Тези минерали съществуват дружно единствено при по-високо налягане. Поради тази причина екипът допуска, че може би минералите променят формата си от една в друга при изменящи се условия. 

Never-Before-Seen Mineral Found On The Moon By Chinese Mission
— IFLScience (@IFLScience)
Те имат вяра, че разпознатия полиморф на силициев диоксид (α-кристобалит) е истинският артикул, от който се образуват и двата минерала. 

" С други думи, сейфертитът може да се образува от α-кристобалит по време на процеса на компресиране и част от тестът се трансформира в стишовит по време на последващия развой на повишение на температурата ", споделя Ду. 

Смята се, че пробите са пристигнали от кратера Аристарх близо до Oceanus Procellarum (в дословен превод от латински ез. “Океанът на бурите ”), където сондата е кацнала.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР