През далечната 1905 г. един фотограф участвал в годишния конкурс

...
През далечната 1905 г. един фотограф участвал в годишния конкурс
Коментари Харесай

Бащите на street style фотографията

През далечната 1905 година един фотограф взел участие в годишния конкурс на парижките фотографи със свои фотоси, на които бил снимал добре облечени дами на улицата, а не в студио. Името на фотографа било Жул Сиберг, а фрагментите му провокирали възторг – преди този момент дамите постоянно се снимали, позирайки статично в красивите си облекла на специфични фотосесии в студио. Жул Сиберг трансформирал това вечно. Той и двамата му по-малки братя, Луи и Анри, станали първите фешън кореспонденти или street styleфотографи, както се назовават в наши дни.

Тримата братя Сиберг почнали да снимат Монмартр и неговите жители още в края на ХІХ век, като си изкарвали хляба със фотоси за пощенски картички с пейзажи. Участието на Жул във фотографския конкурс ги направило известни доста бързо. Tе отворили свое ателие в Париж и почнали да се занимават единствено с фешън снимка. Защото стилът надживява модата. Братя Сиберг знаели това още преди век. Списанието La Mode Pratique ги наело да снимат добре облечените дами на разнообразни събития, с цел да може читателките да са в час с последните фешън трендове. Скоро стилните къщи разбрали, че е доста по-ефектно моделите им да се появят върху елементарна жена на фотоси на братя Сиберг, в сравнение с единствено на ревю пред напълно малко посетители. Коко Шанел била една от първите и най-верни почитателки на братя Сиберг. Сред стилните къщи, които търсели услугите им, били Lanvin, Chanel, Hermès.

Да се направи съвършеният кадър, не било елементарно – от време на време братята били на открито по 12-14 часа, снимайки добре облечените дами на Париж. Техни фотоси се появявали във всички тогавашни фешън издания – Femina, Harper’s Bazaar, Vogue. Всяка фотография на братя Сиберг била съпроводена с малко изложение – къде е направена, кой е на фотографията, с какво е облечен. Този стандарт се съблюдава в street style фотографията и до през днешния ден.  Разбира се, братя Сиберг не снимали единствено анонимни девойки. Пред обектива им доста постоянно заставали и звезди – Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Жозефин Бекер и доста други.

Децата на Сиберг траяли делото на бащите си и едноименното студио просъществувало чак до 1977 година След това архивът на братя Сиберг, съдържащ над 60 000 негатива, станал благосъстоятелност на Националната библиотека на Франция.

В нашата изложба можете да разгледате напълно дребна част от фотосите им, само че и те са задоволителни да покажат майсторството на тези фотографи да улавят дамите със жанр. Не малко от тези девойки умерено биха могли и през днешния ден да се разхождат по парижките улици. Защото стилът надживява модата. Братя Сиберг знаели това още преди век.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР