През бременността начинът на хранене е жизнено важен, защото в

...
През бременността начинът на хранене е жизнено важен, защото в
Коментари Харесай

Kонсултант по хранене: Бременните жени с наднормено тегло не съзнават, че обричат нероденото си дете на затлъстяване

През бременността методът на хранене е витално значим, тъй като в този миг Вашето тяло се грижи освен за себе си, а и за развиването на още един нов живот. Това ни задължава радикално да променим досегашните си привички с едно по-здравословно и хармонично хранене, съобразено със положението ни. Интервю на Атанаска Илиева - Kонсултант по хранене в МЦ ЛОРА.

Г-жо Илиева, какво демонстрират най-новите проучвания на учените за методите на хранене по време на бременност?

Новите изследвания в международен мащаб потвърждават, че диетата на дамата до момента в който е бременна, скоростта на наддаване на тегло и питателните ѝ привички могат да повлияят на когнитивното развиване на ембриона, на склонността към затлъстяване през целия му живот, на сърдечно-съдовите болести на плода и на здравето на всичките му органи и системи. Някои от храните могат съществено да обиден вътреутробното развиване на бебето и всяка бъдеща майка би трябвало да е осведомена за това.

Какъв е моделът на хранене, към който да се придържаме?

Смята се, че по този начин наречената Средиземноморска диета е най-удачният модел за хранене на бременната жена. Това значи да включите в менюто си разнообразни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, обезмаслени или нискомаслени млечни артикули, както и доста протеинови храни. Избирайте храни и питиета с по-малко добавена захар, наситени мазнини и сол. Ограничете бисквитите, белия самун и тестените произведения за сметка на морските блага, белите меса и пълнозърнестите артикули.

А количеството, с количеството по какъв начин да се оправим?

Голяма част от бременните дами наддават много по време на бременност. Според изследвания, повишаването на цифрата на бременните с наднормено тегло е с близо 37% по отношение на 1993 год. Жените не осъзнават, че по този начин усилват неведнъж риска от наднормено тегло на своето дете. Да не приказваме, че след раждането колкото повече килограми сте качила, толкоз по-трудно ще ги свалите, а има риск изобщо да не си върнете предходното тегло.

Следете постоянно Индекса на телесната си маса и я регулирайте по отношение на личната ви височина и тежестта си преди бременността.

Какъв е Вашият Индекс, може да наблюдавате ТУК:

Количеството на изпитата денем вода трансформира ли се по време на бременност?

Лесно е да се обезводните до момента в който сте бременна. Добрата хидратация предотвратява главоболие, камъни в бъбреците, световъртеж и постоянно срещани недоволства по време на бременност като запек и хемороиди. Пийте задоволително вода или течности, като можете да се придържате към златното предписание - най-малко 12 чаши течности дневно.

А кафе, чай, газирани питиета и чаша вино нездравословни ли са за бременните дами?

Ако пиете кафе или чай, постоянно избирайте безкофеиново кафе, билкови чайове като добавяте към тях мед, а не захар. Избягвайте сода, плодови и енергийни питиета, както и алкохол.

Какво месо и кои риби да избираме по време на бременност?

Рибата и мидите са доста потребни за вас и за бебето. Стремете се да приемате сред 200 и 340 грама морски храни на седмица. Проблемът е, че част от тях имат прекомерно високо наличие на живак, който би трябвало да бъде избягвате по време на бременност. Избирайте риби с ниски равнища на живак като сом, херинга, тресчица, пъстърва и сьомга.

Месото, което приемате, е значимо да бъде с обезпечен генезис и качество. Богатите на хранителни субстанции храни като пилешко, говеждо, яйца и млечни артикули съдържат повече протеини, калций и желязо - всички хранителни субстанции, от които вашето бебе се нуждае, с цел да пораства и да се развива вярно,

Като стана дума за качество, по какъв начин да сортираме плодовете и зеленчуците?

Задължително се стремете да подбирате органични артикули. Развиващата се имунна система на бебето е доста по-чувствителна от тази на възрастните. Различни проучвания свързват пестицидите във плодовете и зеленчуците с преждевременното раждане. Нитратите имат свойството даже в дребни дози да взаимодействат с хормоналната среда на бременните. Поне през интервала на бременността заложете на органични плодове и зеленчуци, за предпочитане локално произвеждане.

Колко пъти дневно е добре да се хранят бременните дами?

Аз предлагам да се храните постоянно. Честите хранения носят непрекъснат поток от хранителни субстанции към бебето, поддържат постоянни равнищата на кръвната захар и по този начин не Ви си вие свят. По-малкото количество храна, само че призната по-начесто, тушира киселините - постоянно срещан и противен проблем, когато бременността напредва, а стомахът ви се притиска от възходящото бебе.

Какви добавки е наложително да вземаме?

Приемайте пренатални витамини с фолиева киселина и йод всеки ден. Фолиевата киселина оказва помощ за попречване на вродени недостатъци на мозъка и на гръбначния дирек. Желязото и йодът оказват помощ в допълнение да се заздрави бебешкият организъм. Омега-3 мастните киселини способстват за естественото развиване на мозъка и очите на плода. Вашият акушер-гинеколог ще Ви предложи точните типове, количества и метод на банкет.

*** Ако обаче имате потребност от съвет, консултация или по-подробни рекомендации за храненето си, може да се обърнете към Атанаска Илиева, като си запишете час на телефоните на Регистратура или през.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР