През близките десетилетия най-големите световни космически агенции имат планове за

...
През близките десетилетия най-големите световни космически агенции имат планове за
Коментари Харесай

Япония планира мисия до луните на Марс

През околните десетилетия най-големите международни галактически организации имат проекти за задачи до Луната или до Марс. И НАСА, и Роскосмос, и Европейската галактическа организация, и Китайската национална галактическа организация, и Индийската организация за изследване на космоса плануват такива задачи с хора или роботи на борда.

За разлика от всички тях, Японската организация за проучване на космоса  възнамерява друга задача. Вместо да изследват Луната или Марс, японците възнамеряват да изследват луните на Марс. Планът е да се изпрати роботизирана задача до Фобос и Деймос, която да вземе проби от повърхността на Фобос (на снимката) и да събере доста данни за двете луни на Марс, които да върне на Земята за разбори.

Космическият уред за задачата би трябвало да бъде подготвен при започване на 20-те години на нашия век, като задачата на задачата ще бъде да се помогне на учените да дефинират произхода на Фобос и Деймос. Според една част от учените двете луни на Марс са прихванати от гравитацията на планетата метеорити, съгласно други, това са елементи от Марс откъснали се от планетата след  великански конфликт с нещо.

Проектът планува сонда изпратена от галактическия уред на японската организация да кацне на Фобос и да вземе към 10 гр. от повърхността на луната от дълбочина повече от 2 см. Кацане на Деймос няма да има, само че луната ще бъде изследвана като се прелети на близко разстояние от нея.

Наред с задачата да се откри произхода на двете луни, задачата планува и разбор на средата в която двете луни обикалят към Марс, съществуването на прахуляк, облаци и пара към тях.

Друга цел на задачата е да се проучват дребните частици идващи от външната част на слънчевата система. Орбитата на Марс маркира границата сред планетите с твърда повърхнина и променлива атмосфера и газовите и ледени колоси от външния завършек на Слънчевата система с доста плътна атмосфера. Проучването на околната среда към орбитата на Марс може да ни даде нови познания за произхода на Слънчевата система, считат японските учени. Те се надяват да се откри по-ясно и процесът, по който първичните материали са били превозени сред вътрешната и външната част на Слънчевата система по време на ранната й история.

Плановете са, апаратът да бъде изстрелян през 2024 година, когато орбитите на Земята и на Марс ще са най-близко. Той ще бъде в орбита към Марс през 2025 година и ще остане там към три години и половина, като ще се върне на Земята през юли 2029 година Докато е на орбита към Марс ще изпрати и сонда до Фобос, която да вземе проба от повърхността на луната и да я върне на галактическия уред.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР