През август миналата година ОС - Шумен за втори път

...
През август миналата година ОС - Шумен за втори път
Коментари Харесай

Ужасно дело пак се гледа във Варна! Мъж убил и разчленил приятелката си


През август предходната година Оценка за съвместимост - Шумен за повторно е признал Стефан Р. за отговорен в това, че на неустановена дата в интервала 13-15 август 2016 година в Шумен съзнателно умъртвил дамата, с която съжителствал и от която има дете - Галина Д. Първата правосъдна инстанция е присъдила 13 години и 4 месеца отнемане от независимост при първичен непоколебим режим. Оценка за съвместимост – Шумен е оправдал подсъдимия в това, убийството да е осъществено преднамерено. Със същата присъда Стефанов е наказан да заплати на сина на убитата жена 100 000 лв., като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната рента от датата на осъществяване на действието до окончателното погашение на сумата. Подсъдимият е наказан да заплати и близо 6000 лв  разходи по делото.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна напомня, че на 21 август 2016 година, след сигнал, подаден до Министерство на вътрешните работи от сина на Галина (от предишен брак) и при последвалата инспекция в дома на подсъдимия полицейски чиновници разкрили и иззели остатъци от разчленен мъртвец на жена в напреднал етап на разлагане.

Множеството експертизи, събраните гласни, писмени доказателства, самопризнанията на подсъдимия и други материали, оценени в хода следствените дейности и от първата правосъдна инстанция са открили, че убийството на 49-годишната Галина е осъществено в интервала от 13 до 15 август в дома на подсъдимия. Жената е била с пет прободно-порезни пострадвания с нож. Два са били смъртоносните удари в региона на шията. Смъртта на Галина настъпила от остра кръвозагуба в резултат на прерязването на магистрални кръвоносни съдове. След убийството последвали серия от безредни дейности. Подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да транспорти тялото на жертвата си, само че аварирал. Същият ден закупил и моторна резачка, с цел да разчлени тялото на жена си. За тленните остатъци купил и чували, в които да ги постави и извози от вкъщи си.

Делото се гледа за повторно пред Апелативен съд – Варна, откакто преди година въззивният съд върна делото на ОС-Шумен, с цел да извърши преценка дали може да върне делото на прокуратурата, с цел да в профил вътрешното несъгласие в него и да вкара изясненост по повод времето на осъществяване на закононарушението и хронологията в дейностите на подсъдимия. При повторното гледане на делото пред Оценка за съвместимост – Шумен, минало при изискванията на съкратеното правосъдно разследване, първата правосъдна инстанция е завишила наказването с 4 месеца.

Прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна през днешния ден още веднъж не поддържа митинга на сътрудниците си от Шумен, както го направи и преди година. Той откри, че сътрудниците му не са стимулирали митинга, а първоинстанционната присъда е учредена на сериозен разбор на събраните доказателства, открити и потвърдени по неоспорим метод.

Прокурорът от Апелативна прокуратура намира, че няма съображение да се твърди за предумисъл при осъществяване на убийството и изиска да се удостовери присъдата на Оценка за съвместимост - Шумен.

На противното мнение е отбраната на гражданския просител и частен обвинител, който твърди, че има задоволително доказателства за съществуването на умисъл за действието. Адвокатът на сина на убитата жена намира, че Стефан е обмислил и възнамерявал своите дейности авансово.

Също като обвиняването отбраната на подсъдимия изиска от втората правосъдна инстанция да удостовери присъдата на Оценка за съвместимост – Шумен като обективна, стимулирана и близка до оптималния размер от 15 години, очакван от закона.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2 месечен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР