През 250-тата година от новата ера персите са се опитали

...
През 250-тата година от новата ера персите са се опитали
Коментари Харесай

И в древността са използвали химическо оръжие

През 250-тата година от новата епоха персите са се пробвали да завладяват град Дура, ситуиран до река Ефрат. В това време градът, който бил укрепен с крепостни стени, необятни по няколко метра, принадлежал на римляните.

Персите считали да изровят тунел под стените, с цел да завладяват града. В това време обаче римляните почнали да копаят тунел от другата страна, с цел да спрат персите.

Първите разкопки в тези тунели са правени през двадесетте години на предишния век. Там били открити остатъци от деветнадесет римски бойци и един персийски боец.

До наскоро се смяташе, че най-вероятно след ръкопашен пердах персийците са запалили тунела и римляните са починали от отровните газове. Но нови открития приказват за напълно друго развиване на събитията.

 И в древността са употребявали химическо оръжие

Тунелите са били ниски, по тази причина няма по какъв начин да е имало ръкопашен пердах, а и телата на римляните са били насъбрани едно върху друго. Оказва се, че по времето на обсадата на Дура е било известно химическото оръжие.

За най-ранен образец за потреблението му се счита борба през 189 година преди новата епоха, когато гърците са запалили кокоши пера, с цел да изпълнят тунели с токсичен пушек.

В Близкия изток подпалвали пожари със недопечен петрол. Финикийците нагрявали пясък върху щитове и го изсипвали върху враговете си. Нажеженият пясък влизал под доспехите и изгарял кожата в дълбочина.

Според новите открития римляните са почнали да копаят тунел, без да схванат, че персите са разкрили проектите им. В това време персите са разпалили огън в своя тунел и са хвърлили в него сяра и смола.

Когато римляните стигнали до него, той бил цялостен с пушек, който се трансформирал в сярна киселина в дробовете им. Когато димът се е изпарил, персите са разрушили римския тунел и са натрупали телата на римляните едно върху друго, без даже да съумеят да ги ограбят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР