През 2024 г. се навършиха 151 години от гибелта на

...
През 2024 г. се навършиха 151 години от гибелта на
Коментари Харесай

Възпоменания за Васил Левски се проведоха в област Силистра

През 2024 година се навършиха 151 години от гибелта на Васил Левски –най-свидния „ един наследник “ на България, избранпрез 2007 г.за„ Най-великия българин за всички времена “ в анкета изследване на Българска национална телевизия. През последните дни, в това число и на 19 февруари, в разнообразни обитаеми места в област Силистра бяха извършени под една или друга форма възпоменания в чест на Апостола на свободата.

Събития с това наличие имаше в регионалния град, в общинските центрове в Дулово и Главиница, където локалните междинни учебни заведения носят името на Апостола на свободата(както и главното учебно заведение в село Яребица), в Тутракан и Алфатар(на територията на тази община е единственото в региона село, носещо името на великия карловец). Също и в обитаеми места като Шуменци, Добротица, Средище, Ветрен(тук е къщата с плочата, отдадена на Велико Скуртулов – съмишленик на Апостола), Българка(тук читалището е „ Васил Левски “, сходно на читалищата в селата Царев дол, Прохлада и Боил)и доста други.

И през днешния ден, повече от век и половина след своята крах, Васил Левски продължава да вълнува сърцата на нас, българите, както и представителите на други нации, приемащи за знакови живота и делото му на бунтовник, предан на идеята за избавление на родината си. Материално удостоверение за поклонението пред него са над 130 паметника у нас, 8 от които в област Силистра, както и по света.

Община Силистра посредством Дирекция „ Хуманитарни действия “, Отдел „ Култура “; Общински комитет „ Васил Левски ” и Общински клуб „ Христо Ботйов “ проведоха възпоменание, което е част от тематичната стратегия „ В възхвала на свободата “. То последва панихидата във връзка гибелта на Васил Левски, отслужена от отци от Доростолска епархия в катедрален православен храм „ Св.св. Петър и Павел “.

Във възпоменанието участваха представители на институции, политически партии, културни институции, сдружения, читалища, учебни заведения и детски градини. Така също представители на Филиал Силистра на Русенски университет, жители и посетители на град Силистра. Областна администрация бе показана от регионалния шеф Минчо Йорданов и заместник-областния шеф Илиян Великов, Общински съвет Силистра от свои членове отпред с ръководителя Димитър Трендафилов, „ Военно окръжие “ от своя шеф подп. Инж. Ивайло Александров и други Слова произнесоха Стилиян Стойчев – заместник-кмет на община Силистра, и проф. дин Георги Атанасов – историк, археолог и държавник – представител на Общински комитет „ Васил Левски “ с ръководител Цветана Цанова.

В програмата с изключение на Градски духов оркестър участваха дребните рецитатори Валери Чакъров от ДГ „ Добруджа “ и Александра Димитрова от ДГ „ Радост “.На почетен часовой пред паметника на Апостола на свободата бяхаученици от Природоматематическа гимназия „ Св. Климент Охридски “ – представители на Клуб „ Млади възрожденци “ с ръководител Иван Ненов. Стотици деца, подрастващи и възрастни сервираха венци и цветя пред паметника на Васил Левски. В прелиминарен проект своя реверанс направиханародните представители Стоян Георгиев, Ивелин Статев и Маргарита Генчева, които участваха и в панихидатав катедралнияправославен храм.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР