През 2024 г. нивата на международния туризъм ще бъдат малко

...
През 2024 г. нивата на международния туризъм ще бъдат малко
Коментари Харесай

Световният туризъм ще достигне нивата отпреди пандемията през 2024 г.

През 2024 година равнищата на интернационалния туризъм ще бъдат малко по-високи от тези преди пандемията, с помощта на предстоящото възкръсване на туризма в Азия, заяви Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации (СОТ), съобщи Агенция Франс Прес.


" Очаква се интернационалният туризъм да се възвърне изцяло на равнищата отпреди пандемията през 2024 година, като първичните оценки сочат растеж от 2,0 % над равнищата от 2019 година ", се сподели в изказване на основаната в Мадрид организация.

Данните за предходната година демонстрират, че 1,3 милиарда туристи са пътували в чужбина, което е с 44% повече от 2022 година и 88% от броя през 2019 година

СОТ посочи " по-силното възобновяване на азиатските пазари ", само че означи, че максимален растеж има в Близкия изток, който е " единственият район, преодолял равнищата отпреди пандемията, с 22% повече пристигания от 2019 година ".

Европа, най-посещаваният район в света, също означи мощни резултати, като туристите доближиха 94% от стойностите за 2019 година, а тези за Африка - 96%.

В релативно изражение Азиатско-тихоокеанският район беше най-слабият с едвам 65% от предпандемичните равнища, макар че Китай анулира здравните ограничавания преди година след строга тригодишна тактика за понижаване на инфектираните от Ковид, когато се откъсна от света.

" Последните данни на СОТ акцентират устойчивостта на туризма и бързото му възобновяване, като до края на 2024 година се чакат предпандемични стойности ", съобщи генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили.

Очакваше се китайският туризъм да набере скорост тази година, като Пекин предложи безвизово пътешестване за жителите на Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания и Малайзия до края на ноември.

Прогнозата за 2024 година обаче " остава подвластна от темповете на възобновяване в Азия и от развиването на съществуващите стопански и геополитически опасности ", най-много заради войната сред Израел и Хамас и несигурната международна стопанска система.

" Продължаващата инфлация, високите лихвени проценти, нестабилните цени на петрола и спиранията в търговията могат да продължат да оказват въздействие върху разноските за превоз и настаняване през 2024 година ", предизвести той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР